Pripadnik misije AU-ja v Somaliji. Foto: Reuters
Pripadnik misije AU-ja v Somaliji. Foto: Reuters

"Odkrili smo trupla 54 padlih vojakov, tudi poveljnika," je Museveni zapisal na Twitterju.

Milica Al Šabab, ki že več kot desetletje vodi krvav upor proti krhki centralni vladi Somalije, je prevzela odgovornost za napad 26. maja in navedla, da je prevzela oporišče.

Njeni pripadniki so z vozilom, polnim razstreliva, zapeljali v oporišče v kraju Bulo Marer, 120 kilometrov jugozahodno od glavnega mesta Mogadiš. Zatem je sledilo obstreljevanje, so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali lokalni prebivalci in eden od poveljnikov somalijske vojske.

Napad je po številu žrtev eden najhujših, odkar so provladne sile, ki jih podpirajo mirovne sile Afriške unije (ATMIS), avgusta lani sprožile ofenzivo proti Al Šababu. Predstavlja tudi eno redkih priznanj večjih izgub v vojaških vrstah.

Museveni je že prejšnji teden povedal, da je začetni panični odziv na napad prispeval k velikemu številu žrtev. "Napako sta storila poveljnika, ki sta vojakom odredila umik," je dejal in napovedal kaznovanje odgovornih. "A naši vojaki so pokazali izjemno vzdržljivost in se reorganizirali ter tako dosegli ponovno zavzetje oporišča," je dodal.

Za Al Šabab velja, da rad pretirava s trditvami o svojih pridobitvah na bojišču, medtem ko vlade držav, ki prispevajo vojake za sile Afriške unije, le redko priznajo svoje žrtve, še poroča AFP.

Misijo ATMIS v južnem in osrednjem delu Somalije sestavlja 20.000 pripadnikov, ki prihajajo iz Ugande, Burundija, Džibutija, Etiopije in Kenije.