Derna. Foto: Reuters
Derna. Foto: Reuters

"Šokirani smo, da je naše ime povezano s temi številkami," je sporočil tiskovni predstavnik Rdečega polmeseca v Libiji Tavfik Šukri. Dodal je, da to le "povečuje zmedo in stisko družin pogrešanih".

Podatki o številu mrtvih se od vira do vira razlikujejo. Zdravstvene oblasti na vzhodu Libije so namreč predtem sporočile, da je v Derni umrlo 3166 ljudi, tamkajšnji župan pa je na začetku tedna dejal, da bi bilo žrtev lahko do 20.000.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v soboto sporočila, da so že identificirali skoraj 4000 žrtev in da je pogrešanih približno 9000 ljudi.

Po podatkih OCHA, ki se sklicuje na libijski Rdeči polmesec, je v Derni pogrešanih 10.100 ljudi, drugje po državi pa so potrdili še 170 mrtvih. Ob tem pričakujejo, da se bo število smrtnih žrtev še povečalo, saj reševalne akcije še vedno potekajo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Pomoč so državi doslej poslali EU, ZDA, Turčija, Združeni arabski emirati ter še več drugih držav, vključno z Rusijo. Iz Moskve so danes sporočili, da so v vzhodno Libijo poslali 35 zdravnikov in humanitarno pomoč. Predtem naj bi Rusija v Libijo že poslala mobilno bolnišnico z operacijskimi dvoranami in enoto za intenzivno nego, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah WHO-ja je v mesto Bengazi, v katerem ima sedež mednarodno nepriznana vlada na vzhodu, prispelo tudi 29 ton medicinske opreme.

Zahodnega dela države, ki mu vlada mednarodno priznana vlada s sedežem v Tripolisu, poplave medtem niso tako prizadele.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije je bilo v severovzhodni Libiji zaradi poplav razseljenih najmanj 40.000 ljudi. Organizacija ob tem opozarja, da je dejansko število verjetno večje, saj je dostop do najbolj prizadetih območij še vedno otežen.