Nekdanji predsednik Laurent Gbagbo je oproščen zločinov proti človečnosti v Slonokoščeni obali. Foto: Reuters
Nekdanji predsednik Laurent Gbagbo je oproščen zločinov proti človečnosti v Slonokoščeni obali. Foto: Reuters

Gbagbo je leta 2010 na spornih predsedniških volitvah izgubil proti zdajšnjemu predsedniku Alassanu Ouattari. Sledilo je pet mesecev krvavega nasilja, v času katerega Gbagbo ni priznal poraza na volitvah. Usmrtitve so potekale v južnem mestu Abidžan, v mestu Duekoue na zahodu države so prav tako pobili več sto ljudi.

Združeni narodi in oborožene sile s podporo Francije, ki so podpirale Ouattaro, so Gbagboja zajele v bunkerju predsedniške palače leta 2011. Odtlej je na sojenje čakal v zaporu. Na zatožni klopi je bil skupaj z njim tudi Charles Ble Goude, poznan tudi kot "ulični general" in predsednikova desna roka.

Obtožnica oborožene sile, zveste Gbagboju, bremeni umorov, posilstev, pregona in drugih nehumanih dejanj. Tožilci navajajo, da se je Gbagbo "z vsemi sredstvi" oklepal oblasti.

Sodišče je v prvem sojenju nekdanjemu voditelju države odredilo izpustitev Gbagboja in Goudeja, saj tožilstvo ni dokazalo "občega načrta za zadrževanje Gbagboja na oblasti" ali načrta za zločine in napade na civiliste. Glavni sodnik Cuno Tarfusser je še dejal, da tožilci niso dokazali, da bi "javni govori Gbagboja vsebovali ukaze ali povzročili obtožene zločine", poroča BBC.

Njegovi podporniki so na sodišču v Haagu proslavili oprostitev. Dan predtem se je v Abidžanu zbralo okoli 200 žrtev nasilja, ki so od sodišča zahtevali, naj nekdanjega predsednika zadrži v zaporu.

Podporniki so v mestu Abidžan proslavili oprostitev. Foto: Reuters
Podporniki so v mestu Abidžan proslavili oprostitev. Foto: Reuters

Oprostitev kot "škoda ugledu sodišča kot verodostojne institucije"

Pravni strokovnjaki in zagovorniki človekovih pravic so sodbo označili kot velik poraz za Mednarodno kazensko sodišče, ki so ga leta 2002 ustanovili za sojenje vojnim zločinom in zločinov proti človečnosti.

"Kadar koli na ICC-ju pade primer množičnih grozodejstev, to škodi ugledu sodišča kot verodostojne in učinkovite institucije mednarodnega pravosodja," je za BBC dejal avtor knjige Pravica in konflikt o delu ICC-ja Mark Kersten. "Številni so zaskrbljeni, da sodišče dobiva sloves institucije, kjer se uspešno preganjajo samo uporniki," je dodal.

Oprostili tudi podpredsednika DR Konga

Tudi več prejšnjih obravnav političnega vrha se je končalo neslavno. Lani so po pritožbi oprostili nekdanjega podpredsednika DR Konga Jean-Pierra Bembo. Zaradi zločinov njegovih milic v Srednjeafriški republiki v letih 2002 in 2003 je bil na prvi stopnji obsojen na 18 let zapora. Obtožbe zločinov proti človečnosti kenijskega predsednika Uhuruja Kenyatte so leta 2014 ovrgli še pred začetkom sojenja.