Prizor iz Nairobija. Foto: Reuters
Prizor iz Nairobija. Foto: Reuters

Al Džazira poroča, da se je več sto ljudi, ki nasprotujejo novi zakonodaji na področju davkov, prebilo čez ovire in vdrlo v poslopje parlamenta. Pri tem je bilo zažganih več policijskih vozil in del stavbe.

Policija je uporabila solzivec, vodni top in pravo strelivo. Kenijska komisija za človekove pravice je sporočila, da je bil ubit najmanj en protestnik, najmanj trije pa so bili ustreljeni.

Reutersov novinar je naštel najmanj pet trupel protestnikov pred parlamentom. Ena od reševalk pa je za Reuters dejala, da je bilo ubitih najmanj 10 ljudi. Drugi reševalec je dejal, da je bilo s pravim strelivom ranjenih več kot 50 ljudi.

Protesti so se začeli mirno. Vzdušje pa je po posredovanju policije hitro postalo napeto. Med vdorom v parlament je sicer več sto ljudi mirno protestiralo pred poslopjem.

Zaradi vdora v parlament se je po poročanju lokalnega novinarja večina poslank in poslancev zatekla v klet.

V času vdora je v parlamentu potekalo tretje branje spornega predloga zakona. Prejšnji teden je predlog načelno podprla večina poslancev in poslank.

Protesti proti zakonu potekajo že več tednov. Številni v Keniji se bojijo, da bo zakon dodatno povečal življenjske stroške.

Vlada je sporočila, da mora pridobiti dodana sredstva za zagotavljanje storitev brez povečevanja dolga. Med prvotnimi predlogi sta bila tudi 16-odstotni davek na kruh in 25-odstotna dajatev na olje za kuhanje.

V odziv na proteste je vlada del teh predlogov umaknila, a vseeno predlagala zakon, ki vključuje dvig davkov, poroča BBC.

Kenijo so zajeli nasilni protesti