Kyarija so že pred tem suspendirali zaradi suma, da je pomagal zloglasnemu prevarantu Hushpuppiju prati denar v ZDA, zdaj pa nanj letijo še hujše obtožbe, poroča BBC. Oblasti navajajo, da je Kyari prosil kolega, ali mu lahko pomaga izčrpati del zasežene količine kokaina, kamere pa naj bi ga ujele, kako mu izroča več kot 60.000 dolarjev v gotovini.

Kyari naj bi po navedbah policista, ki je sodeloval z nigerijsko agencijo za nadzor nad mamili (NDLEA), nameraval ukrasti 15 kilogramov zaseženega kokaina, svežnje pa zamenjati z lažnimi v isti teži. Omenjenega policista je nato prosil, naj mu pomaga prepričati "fante iz zveznega poveljstva", da pri podvigu sodelujejo tudi oni.

Do Kyarijeve aretacije prihaja le nekaj ur za tem, ko je NDLEA za njim razpisala tiralico in ga obtožila, da je član narkokartela, ki deluje na liniji Brazilija–Etiopija–Nigerija. Skupaj s še štirimi policisti so ga po "tajni, skrajno kočljivi preiskavi" aretirali v ponedeljek.

V okviru preiskave je nigerijska policija tudi sporočila, da so odkrili, da je več agentov, ki so bili na mednarodnem letališču v mestu Enugu zaposleni za boj proti mamilom, na plačilni listi istega kartela, za katerega naj bi delal Kyari.

Padec nagrajenega policista

46-letni Kyari je svoj čas veljal za "superpolicista", ki je preiskoval velike kriminalne primere. Leta 2016 je iz rok predsednika Muhamaduja Buharija prejel predsedniško medaljo poguma, potem ko je njegova ekipa rešila v Lagosu tri ugrabljene šolarke.

Odlikovala ga je tudi zvezna vlada v Lagosu in kar tri leta zapored (2011–2013) je prejel glavno nagrado za pogum, znan je bil tudi po prijateljevanju s politiki in zvezdniki.

A avgusta lani je bil suspendiran po ameriški preiskavi zaradi obtožb, da je deloval kot posrednik med Instagramovim zvezdnikom Hushpuppijem (pravo ime Ramon Abbas) in nigerijskimi policisti, ki so od njega prejemali podkupnino.

Hushpuppi, ki ima na Instagramu 2,6 milijona sledilcev, se je izrekel za krivega pranja denarja v ZDA, potem ko so ga lani izročili iz Dubaja.