Mladge uličnega prodajalca so v Veliko Britanijo zvabili z zvijačo. Foto: EPA
Mladge uličnega prodajalca so v Veliko Britanijo zvabili z zvijačo. Foto: EPA

Osrednje kazensko sodišče v Londonu je odločilo, da so 60-letni nigerijski senator Ekweremadu, njegova 56-letna žena Beatrice in 50-letni zdravnik Obinna Obeta krivi načrtovanja nezakonitega izkoriščanja mladeniča iz Lagosa, da bi pridobili njegov organ.

Ekweremadujeva 25-letna hči Sonia, ki trpi za ledvično boleznijo in naj bi prejela omenjeno ledvico, je bila medtem oproščena, porotniki pa so o odločitvi razpravljali skoraj 14 ur.

Med več tednov trajajočim sojenjem je 21-letni moški iz Lagosa, ki zaradi pravnih razlogov ne sme biti imenovan, pričal, da sta ga zakonca Ekweremadu pripeljala v Veliko Britanijo z namenom, da bi mu odvzela ledvico.

Ledvica naj bi bila namenjena Sonii, zanjo pa naj bi mu plačali do 7000 funtov oziroma skoraj 8000 evrov. Mladi nigerijski ulični prodajalec je trdil, da je z njim v stik stopil zdravnik Obeta, ki je delal za nigerijskega senatorja, in ga zavedel, da prihaja v Združeno kraljestvo na delo.

Glavna tožilka Joanne Jakymec je dejala, da je šlo za "grozljivo zaroto z namenom izkoriščanja ranljive žrtve". Dodala je, da so "obtoženci ves čas uporabljali svoj znaten družbenopolitični vpliv in pokazali popolno neupoštevanje žrtvinega dobrega počutja, zdravja in blaginje, pri čemer žrtev ni razumela, kaj se v resnici dogaja".

To je bila prva obtožba v primeru zarote za nezakonit odvzem organov na podlagi britanskega zakona o sodobnem suženjstvu iz leta 2015. Najvišja zagrožena kazen v skladu z zakonodajo je dosmrtni zapor, izrek sodbe pa so danes preložili na 5. maj.

V Veliki Britaniji je darovanje ledvice sicer zakonito, vendar ne v zameno za plačilo.