Bazoum je bil za predsednika Nigra izvoljen na volitvah leta 2021. Foto: AP
Bazoum je bil za predsednika Nigra izvoljen na volitvah leta 2021. Foto: AP

Kot so v četrtek sporočile trenutne oblasti v sahelski državi, se je skušal Bazoum ponoči skupaj s svojo družino ob pomoči sostorilcev v varnostnih silah z vozilom odpeljati v skrivališče na obrobje prestolnice Niamey in od tam s helikopterjem v lasti "tuje sile" odleteti v sosednjo Nigerijo.

"Odločen odziv obrambnih in varnostnih sil je omogočil, da je bil ta načrt za destabilizacijo naše države onemogočen," je na nacionalni televiziji dejal tiskovni predstavnik vojske Amadou Abdramane in obsodil "neodgovorno" ravnanje odstavljenega predsednika.

Državni udar v Nigru je bil eden od petih prevratov, ki so se v zadnjih treh letih zgodili v sahelskem delu Zahodne Afrike, zaradi česar je ogromen pas sušnega ozemlja južno od puščave Sahara prešel pod nadzor vojaških poveljnikov.

Tako kot izvoljeni predsedniki v sosednjem Maliju in Burkina Fasu je bil tudi Bazoum delno izrinjen zaradi vse večje negotovosti, ki jo povzročajo islamistični uporniki, za katere vojska trdi, da jih bo učinkoviteje zatrla kot civilne oblasti.

Člani Bazoumove družine in stranke zatrjujejo, da odstavljeni predsednik nima dostopa do tekoče vode, elektrike ali sveže hrane.

Kljub ujetništvu je Bazoumu po prevratu uspelo objaviti članek v ameriškem časopisu Washington Post, kjer je zapisal, da je talec in da bo imel državni udar "uničujoče posledice za našo državo, našo regijo in ves svet".

Kmalu po strmoglavljenju Bazouma je ameriški predsednik Joe Biden pozval k njegovi takojšnji izpustitvi in "ohranitvi težko pridobljene demokracije Nigra".