Protestniki pred francoskim vojaškim oporiščem v Niameyju. Foto: Reuters
Protestniki pred francoskim vojaškim oporiščem v Niameyju. Foto: Reuters

Očitke zoper Francijo je na televiziji v soboto predstavil tiskovni predstavnik pučistov polkovnik Amadou Abdramane.

Po njegovih besedah Francija razporeja sile v članicah Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (Ecowas) "v okviru priprav na agresijo zoper Niger, ki ga načrtuje v sodelovanju s to organizacijo".

Francija je med drugim v Senegal, Slonokoščeno obalo in Benin z vojaškimi letali prepeljala velike količine vojaškega materiala in opreme, je dejal, poroča Al Džazira.

Po vojaškem državnem udaru v Nigru 26. julija so se okrepile napetosti med to državo in Francijo, nekdanjo kolonialno silo v regiji.

Uradni Pariz še naprej podpira odstavljenega predsednika Mohameda Bazouma in zavrača zahtevo Nigra, naj iz te sahelske države odstrani svoje sile in odposlanca.

Ecowas, ki je obsodil udar, je zagrozil z vojaškim posredovanjem, če diplomatski pritisk na vojaško hunto ne bo dosegel vrnitve Bazouma na oblast.

V glavnem mestu Nigra Niameyju medtem na tisoče ljudi skoraj vsakodnevno protestira okoli vojaškega oporišča, kjer so razporejeni francoski vojaki, in zahteva njihov odhod iz države. V Nigru je približno 1500 francoskih vojakov, ki so del širšega boja proti skupinam, povezanim z Al Kaido in Islamsko državo.

Vir v francoskem obrambnem ministrstvu je za francosko tiskovno agencijo AFP v torek dejal, da je Pariz v stikih z vojaškim režimom v Nigru glede umika "elementov" francoskih sil.

To naj bi potrjevalo izjavo premierja Nigra, ki ga je nastavila vojska, Alija Mahamana Lamineja Zeineja, ki je dejal, da potekajo pogovori o "zelo hitrem" umiku francoskih sil.

Zeine je še izrazil upanje, da bo Niger sklenil dogovor tudi z Ecowasom.

V Nigru imajo svoje vojaške enote tudi ZDA, in sicer približno 1100 vojakov. Kot previdnostni ukrep so začeli svoje sile seliti iz Niameyja v osrednje mesto Agadez, je ta teden sporočilo ameriško obrambno ministrstvo.