Ali Lamine Zeine leta 2008, ko je bil še finančni minister Nigra. Foto: EPA
Ali Lamine Zeine leta 2008, ko je bil še finančni minister Nigra. Foto: EPA

"Nismo prekinili stikov z Ecowasom. Pričakujemo, da bomo v prihodnjih dneh dosegli dogovor," je na novinarski konferenci v prestolnici Niamey povedal Zeine.

Po njegovih besedah je država pripravljena na morebitno vojaško posredovanje. "To bi bila nepravična vojna. Odločeni smo, da se bomo branili, če se bo zgodil napad," je dejal premier.

Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (Ecowas) je namreč po odstavitvi predsednika Mohameda Bazouma uvedla sankcije proti Nigru, ob tem pa zagrozila z vojaškim posredovanjem kot skrajnim ukrepom, če s pogajanji ne bodo znova vzpostavili civilne oblasti.

Pojasnil je še, da potekajo tudi pogovori za hiter umik francoskih sil iz države, proti katerim je v nedeljo na ulicah nigrske prestolnice protestiralo več tisoč ljudi.

Hunta znova odprla zračni prostor

"Zračni prostor Republike Niger je odprt za vse nacionalne in mednarodne komercialne polete," je predtem sporočil predstavnik ministrstva za promet v Niameyu in dodal, da so vnovič stekle tudi druge storitve na letališčih.

Francija je na začetku avgusta evakuirala svoje državljane. Na fotografiji evakuacijsko letalo v bližini Niameya. Foto: EPA
Francija je na začetku avgusta evakuirala svoje državljane. Na fotografiji evakuacijsko letalo v bližini Niameya. Foto: EPA

Zračni prostor Nigra je še vedno zaprt za vse operativne vojaške polete in določene druge polete, za katere je potrebno predhodno dovoljenje pristojnih organov, je še pojasnil.

Po prevzemu oblasti 26. julija so voditelji državnega udara v Nigru zaprli zračni prostor, preden so ga 2. avgusta spet odprli, nato pa štiri dni pozneje znova zaprli, potem ko je več afriških držav zagrozilo z vojaškim posredovanjem za ponovno vzpostavitev civilne oblasti.

Avgusta odprli nekatere kopenske meje

Vojaške oblasti v Nigru so ob tem 2. avgusta odprle tudi kopenske meje s petimi sosednjimi državami: Alžirijo, Burkina Fasom, Libijo, Malijem in Čadom. Združeni narodi so kljub temu prejšnji petek opozorili, da so tone pomoči v hrani, namenjene Nigru, zaradi zaprtih meja obtičale na poti.

Niger je ena najrevnejših držav na svetu, čeprav imajo v državi ene največjih zalog uranove rude na svetu. Neodvisnost od Francije so razglasili leta 1960, vendar je v državi še vedno močna prisotnost francoske vojske, proti kateri so ob koncu tedna potekali množični protesti podpornikov državnega udara. Državo zadnja leta skupaj s sosednjima Burkina Fasom in Malijem pretresa džihadistično nasilje.