Foto: EPA
Foto: EPA

Redovnico so zajeli februarja leta 2017, ko je kot misijonarka delala v Koutiali, približno 400 kilometrov vzhodno od malijske prestolnice Bamako, blizu meje z Burkina Fasom, poroča BBC.

Papež se je srečal z njo, preden je z mašo v baziliki svetega Petra v Vatikanu uradno odprl dveletno sinodo o reformi Katoliške cerkve. Pri bogoslužju pred več deset kardinali, škofi in laiki je poudaril, da prva faza sinode pripada predvsem vernikom v lokalnih cerkvah in škofijah po vsem svetu. Tem kristjanom želi Vatikan prisluhniti, je dejal.

Njena izpustitev plod večletnih prizadevanj

Kot so sporočili iz urada malijskega predsednika, je izpustitev misijonarke posledica večletnih prizadevanj "različnih varnostnih služb". Ob tem so jo pohvalili za pogum. 59-letnica je v izjavi za malijsko državno televizijo izrazila hvaležnost za vsa prizadevanja za njeno izpustitev. "Zelo sem vesela, pet let sem bila zdrava, hvala Bogu."

V zadnjih letih so krožila različna poročila o njeni varnosti. Na začetku leta sta dva Evropejca, ki jima je uspelo pobegniti iz ujetništva, povedala, da se počuti dobro. Marca je njen brat prejel pismo, da je živa.

"Izjemno smo veseli in hvaležni za ta izid," je ob njeni izpustitvi dejala kolumbijska podpredsednica in zunanja ministrica Marta Lucia Ramirez, ki se je za pomoč obrnila na Francijo.

Islamisti se v Maliju krepijo od leta 2012, ugrabitve tujcev so zelo pogoste. Po podatkih nevladne organizacije Armed Conflict Location and Event Data Project so v državi od leta 2017 ugrabili več kot 935 ljudi.

Polkovnik Assimi Goita, ki je lani vodil vojaški udar, s katerim so odstranili civilno vlado, je Malijcem in mednarodni skupnosti zagotovil, da si bo prizadeval, da bi zagotovil izpustitev vseh še zajetih talcev.