Hamdi Čeik si ogleduje posledice katastrofalnih poplav, ki so zahtevale najmanj 3300 življenj in uničile številne zgradbe v mestu. Foto: Reuters
Hamdi Čeik si ogleduje posledice katastrofalnih poplav, ki so zahtevale najmanj 3300 življenj in uničile številne zgradbe v mestu. Foto: Reuters

V Derni so narasle vode po obilnem deževju 10. septembra predrle dva dotrajana jeza, deroča reka pa je uničila celotne soseske mesta in stavbe skupaj z ljudmi odnesla v morje. Uradno število smrtnih žrtev znaša 3300, vendar naj bi bilo veliko višje. Mednarodne humanitarne organizacije navajajo, da je pogrešanih do 10.000 ljudi.

Poleg tega je več kot 43.000 ljudi po poplavah razseljenih, je danes sporočil IOM, ki deluje pod okriljem Združenih narodov (ZN). Ljudje Derno, ki je imela pred poplavami okoli 100.000 prebivalcev, zapuščajo tudi zaradi slabe oskrbe s pitno vodo. IOM med glavnimi potrebami poleg čiste vode navaja še hrano in psihosocialno podporo.

Pred dnevi so Združeni narodi že svarili tudi pred izbruhom nalezljivih bolezni, ki bi lahko na območje prinesle drugo uničujočo krizo po poplavah. Glavno grožnjo naj bi predstavljale onesnažena voda ter pomanjkljive higienske in sanitarne razmere.

Poplave neeksplodirane mine odnesla drugam

Kot poroča Al Džazira, veliko nevarnost v Derni predstavljajo tudi številne neeksplodirane mine in drugo orožje, ki je na območju ostalo po dolgoletni vojni. Urad ZN-a za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) ocenjuje, da je pod ruševinami v mestih Derna, Sirte, Taverga in Bengazi zakopanih kar 100.000 ton streliva. V zadnjih letih se je povečalo tudi število nesreč z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, kot so mine.

V Libiji so zaradi poplav razselili že 43.000 ljudi. Foto: Reuters
V Libiji so zaradi poplav razselili že 43.000 ljudi. Foto: Reuters

Vodja enote za kontaminacijo z orožjem pri Mednarodnem odboru Rdečega križa (ICRC) Erik Tollefson je za Al Džaziro povedal, da so poplave neeksplodirana ubojna sredstva in strelivo odnesle na druge lokacije v starem delu mesta Derna. "Prej smo vedeli, kje so, zdaj so se premaknili na nova območja. Lahko so potopljeni v blato, v zgradbah, v razbitinah, lahko jih je odneslo v morje," je dejal in opozoril, da razstreliva po stiku z vodo niso manj nevarna.

Naraščanje javnega nezadovoljstva

V Derni so medtem po dveh dneh motenj znova vzpostavili mobilne in medmrežne povezave. Nacionalno telekomunikacijsko podjetje izpad sistema pripisalo "strganemu optičnemu kablu", vendar nekateri uporabniki spleta in politični analitiki trdijo, da je šlo za nameren izklop.

Prebivalci so namreč ogorčeni nad oblastmi, ki niso ustrezno vzdrževale obeh dotrajanih jezov in pravočasno odredile evakuacije. Derna leži v vzhodnem delu Libije, nad katerim ima nadzor general Kalifa Haftar, ki je kmalu po poplavah s helikopterjem obiskal mesto in si ogledal posledice poplav.

Politična težava za generala Haftarja?

Besni protestniki so tri dni po Haftarjevem obisku zažgali županovo hišo in zahtevali transparentnost pri upravljanju mednarodne pomoči. Haftar je kmalu zatem razrešil župana in občinski svet Derne.

Protesti so sicer redko izkazovanje javnega nezadovoljstva v vzhodnem delu Libije, in čeprav niso uperjeni proti Haftarju, bi zanj po poročanju Reutersa lahko pomenili "politično težavo" in načeli njegovo podobo mogotca, ki lahko razdeljeni narod reši pred vojno in kaosom.