Eksplozije so povzročile veliko razdejanje. Foto: Reuters
Eksplozije so povzročile veliko razdejanje. Foto: Reuters

Najprej so svetovne agencije poročale, da je v napadu, ko sta pred ministrstvom v Mogadišu eksplodirala dva avtomobila, v katerih so bile bombe, umrlo 10 ljudi. Številka je pozneje močno narasla.

"Naši ljudje so bili masakrirani ... med njimi mame z otroki v naročju, očetje, ki so imeli zdravstvene težave, študenti, poslovneži, ki se borijo za boljši jutri njihovih družin," je po obisku prizorišča napada dejal predsednik. Ob tem je dejal, da bi se lahko število žrtev še zvišalo.

Prvi niz eksplozij je poslopje ministrstva zadel blizu križišča, kjer je vedno gneča, drugi niz pa, ko so bile na prizorišču že reševalne ekipe, da bi pomagale ranjenim. Eksplozije so bile tako močne, da so se razbila okna bližnjih stavb.

Odgovornosti za napad ni prevzel nihče, predsednik zanj krivi islamistično skupino Al Šabab. Slednja običajno ne prevzame odgovornosti za napade, v katerih umre veliko ljudi.

Napad se je zgodil na istem kraju, kjer so leta 2017 odjeknile izjemno močne bombe, v katerih je umrlo več kot 500 ljudi. Pred hotelom, ki je bil na ulici, polni vladnih uradov, restavracij in barov, je takrat eksplodiral tovornjak z eksplozivom.

Eksploziji v Mogadišu