Foto: EPA
Foto: EPA

Predsednik Mozambika Filipe Nyusi je opozoril, da bi bilo v naravni nesreči lahko več kot tisoč mrtvih. "To je resna humanitarna katastrofa," je dejal v televizijskem prenosu. Po navedbah predsednika Mozambika so v ponedeljek s poplavnih območij rešili več kot 400 ljudi.

Ciklon, ki je opustošil po jugovzhodni Afriki, je v četrtek najprej udaril v Mozambiku, kjer je v nevihtah in hudourniških poplavah umrlo najmanj 84 ljudi, najmanj 1.500 je bilo ranjenih. Rdeči križ je sporočil, da je ciklon popolnoma uničil 90 odstotkov mesta Beira, v katerem živi okoli 530.000 ljudi. V nedeljo je tam popustil tudi velik jez in uničil zadnjo cesto v mesto.

Zimbabve: hudourniške vode odnašale domove

V Zimbabveju, kamor se je tropska nevihta premaknila po Mozambiku, je umrlo najmanj 89 ljudi, še 150 jih pogrešajo. Na najhuje prizadetem območju Chimanimani na vzhodu države so hudourniške poplave odnašale domove in mostove, do najhuje prizadetih območij še ni mogoče priti. Pomoč ni mogoča niti iz zraka, saj močni vetrovi in gosti oblaki preprečujejo polete vojaških helikopterjev.

Foto: EPA
Foto: EPA

Zaradi nastalih razmer je Svetovni program za hrano (WFP) sprožil operacije za pomoč najhuje prizadetim. Tropska nevihta je namreč še pred neposrednim udarcem že od začetka marca jugovzhodu Afrike prinesla močno deževje, ki je sprožilo poplave.

V Mozambiku je že pred prejšnjim tednom v poplavah umrlo najmanj 66 ljudi, več kot 50 pa jih je umrlo v sosednjem Malaviju. V več državah so celotne skupnosti odrezane od sveta, ljudje so ostali brez domov in obdelovalne zemlje. WFP načrtuje, da bodo hrano prizadetim dostavili s helikopterji in tudi z ladjami.