Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kayishema je osumljen, da je leta 1994 organiziral poboj okoli 2000 Tutsijcev v katoliški cerkvi Nyange.

"Fulgence Kayishema je bil begunec več kot 20 let. Njegovo prijetje pomeni, da bo končno zadoščeno pravici za očitana mu dejanja," je dejal glavni tožilec rezidualnega mehanizma (IRMCT), ki je nasledil Mednarodno kazensko sodišče za Ruando, Serge Brammertz.

Mednarodno sodišče za Ruando je vložilo obtožnico proti Kayishemi leta 2001, in sicer ga je obtožilo genocida in zločinov proti človečnosti in drugih zločinov, ki so bili storjeni v prefekturi Kibuye.

Brammertz je pojasnil, da je do njegovega prijetja pripeljala preiskava v več državah v Afriki in drugje, potekalo pa je v tesnem sodelovanju z južnoafriškimi oblastmi.

Prihodnje leto bo minilo 30 let od grozljivega genocida, ki se je zgodil leta 1994. V stotih dneh je bilo brutalno ubitih od 800.000 do milijon pripadnikov etnične skupine Tutsi, pa tudi zmernih Hutujcev, kar se je v zgodovino zapisalo kot ruandski genocid in eden najhujših zločinov po drugi svetovni vojni. Večinski Hutujci so v dneh blaznosti ubili do 70 odstotkov vseh Tutsijcev.