Foto: Reuters
Foto: Reuters

Z ladje MV Wakashio, ki je konec julija nasedla pred obalo otoške države v Indijskem oceanu, je od približno 4000 ton goriva izteklo že več kot 1000 ton. Preostanek poskušajo odstraniti z ladje, ki ji zaradi poškodb grozi, da se bo prelomila na pol.

Mavricij: Davek okoljske katastrofe bo ogromen

Iztekanje nafte, ki je povzročilo veliko okoljsko katastrofo, je za zdaj ustavljeno, a v dveh rezervoarjih na ladji je še vedno ostalo gorivo. Gorivo je povzročilo veliko škodo zaščitenim morskim in ribiškim območjem, predstavlja pa tudi hud udarec za turizem, od katerega živi večina prebivalcev otoka. Okoljevarstveniki obenem svarijo, da je ogroženih več tisoč živalskih in rastlinskih vrst.

Izčrpavanje reševalnim ekipam – sodeluje več tisoč ljudi, med njimi tudi številni tamkajšnji prebivalci – otežujejo močan veter in visoki valovi, ki so hkrati tudi poškodovali ladjo. Vremenske razmere naftni madež širijo dlje ob obali.

Potapljači poročajo o razpokah v trupu, škripajoče zvoke plovila pa je slišati do obale, kjer poteka obsežna operacija čiščenja lepljive umazanije, ki se razteza več kilometrov ob neokrnjeni obali Mavricija. Japonska je na pomoč poslala šestčlansko ekipo, vključno s pripadniki svoje civilne zaščite. Z bližnjega Reuniona je že v nedeljo prispela tudi francoska vojaška ladja s tehničnimi svetovalci.

V državi so razglasili izredne razmere, v povezavi s preiskavo dogodka pa naj bi policija zaslišala kapitana in posadko ladje, preiskali so tudi že krov ladje. Obenem se krepi pritisk na vlado, naj pojasni, zakaj ni bilo več storjenega v dveh tednih, odkar je ladja zaradi do zdaj neznanega razloga nasedla.