Rosatom. Foto: EPA
Rosatom. Foto: EPA

Z načrtovano jedrsko elektrarno želijo pokriti energetske potrebe prebivalstva Burkina Fasa, od katerih ima manj kot četrtina dostop do elektrike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Burkina Fasu od lani vlada vojaška hunta, ki si po poročanju AFP-ja prizadeva za diverzifikacijo svojih mednarodnih partnerjev, zlasti s približevanjem Rusiji.

Memorandum je bil podpisan v okviru ruskega energetskega tedna v Moskvi, ki se ga je med drugim udeležil minister za energijo Burkina Fasa Simon-Pierre Boussim. Dokument "izpolnjuje željo predsednika Burkina Fasa, stotnika Ibrahima Traoreja, izraženo julija lani na rusko-afriškem vrhu med srečanjem z njegovim ruskim kolegom Vladimirjem Putinom," je vlada Burkina Fasa zapisala v sporočilu za javnost.

Ruska državna agencija za jedrsko energijo Rosatom je sporočila, da je podpisani memorandum "prvi dokument na področju miroljubne uporabe jedrske energije med Rusijo in Burkina Fasom".

Kot navaja Rosatom, je sporazum postavil temelje za sodelovanje med državama na področju uporabe jedrske energije v industriji, kmetijstvu in medicini.

Po podatkih Afriške razvojne banke, ki jih povzema AFP, je konec leta 2020 imelo dostop do elektrike nekaj manj kot 23 odstotkov prebivalcev Burkina Fasa.

Ta afriška država je lani doživela dva vojaška udara, ki ju je spodbudila jeza prebivalcev zaradi neuspehov pri zajezitvi upora džihadistov, ki je od leta 2015, ko se je razširil iz sosednjega Malija, zahteval na tisoče življenj.