Razmere v Freetownu so napete. Foto: Reuters
Razmere v Freetownu so napete. Foto: Reuters

Ministrstvo za informiranje je sporočilo, da vlada in varnostne sile obvladujejo razmere. Kot so pojasnili, so policijsko uro po vsej državi razglasili, da bi varnostnim silam olajšali prijetje osumljencev.

Minister za informiranje Chernor Bah je javnosti zatrdil, da vlada in njene varnostne sile obvladujejo situacijo. Prebivalce je pozval, naj ostanejo doma.

Notranji minister David Taluva pa je dejal, da so napadalci med umikom napadli še policijsko postajo, ko jim je zmanjkalo streliva, tam pa so ukradli več kosov orožja.

Reutersov novinar je na ulicah glavnega mesta, ki so bile zjutraj večinoma prazne, srečal skupino odpadniških vojakov. Eden od njih je dejal, da bodo "očistili družbo" in da njihove tarče niso navadni civilisti.

Vir v vladi je za Reuters dejal, da so napadalci napadli tudi centralni zapor v Freetownu, pri čemer je nekaj zapornikov pobegnilo. Zapor ima kapaciteto za 324 zapornikov, a jih je bilo v njem po podatkih ameriškega zunanjega ministrstva leta 2019 zaprtih več kot 2000. Ni jasno, kdo vse je pobegnil iz zapora.

Predsednik Julius Maada Bio je pohvalil varnostne sile, ki so odbile napad. Dejal je, da so se razmere umirile.

Predsednik Julius Maada Bio. Foto: Reuters
Predsednik Julius Maada Bio. Foto: Reuters

Kriza po junijskih volitvah

Sierra Leone, ki ima nekaj manj kot devet milijonov prebivalcev, je od junija v hudi politični krizi. Predsednik Bio si je takrat v prvem krogu volitev zagotovil drugi mandat, a mu zmago mu z obtožbami o domnevnih volilnih prevarah opozicija oporeka.

Bio je na oblast prvič prišel aprila 1992 kot del skupine mladih vojaških častnikov, ki so strmoglavili civilno vlado. Sam pa je nato štiri leta pozneje strmoglavil vojaško hunto in omogočil izvedbo demokratičnih volitev. V politiko se je kot že upokojeni častnik vključil leta 2005.

Zaradi njegove preteklosti je njegova žena Fatima Bio lani dejala, da je njen mož doktoriral iz državnih udarov in ga zato nihče ne more strmoglaviti.

V protivladnih protestih avgusta je bilo ubitih najmanj 21 civilistov in šest policistov.

Država se še vedno pobira od državljanske vojne med letoma 1991 in 2002, v kateri je bilo ubitih več kot 50.000 ljudi.

V zahodni in centralni Afriki je bilo od leta 2020 osem vojaških udarov.