Rešeni begunci v pristanišču mesta Arguineguin. Foto: Reuters
Rešeni begunci v pristanišču mesta Arguineguin. Foto: Reuters

Prva reševalna akcija je potekala na jugu otoka Fuerteventura. V torek zvečer so na tamkajšnji plaži našli 48 ljudi, med njimi 12 žensk, dva mladoletnika in dojenčka, ki so se izkrcali z majhnega čolna.

Kmalu zatem so reševalne službe v glavnem mestu otoka Puerto del Rosario izkrcale še 58 ljudi, ki so jih rešili, ko so s čolnom pluli proti vzhodnemu delu otoka.

Še eno skupino 58 ljudi, ki so pluli s čolnom, med katerimi je bilo tudi šest mladoletnikov, so našli in rešili približno 60 kilometrov od otoka Lanzarote, še 29 ljudi pa so prav tako rešili iz manjšega čolna in jih pripeljali v pristanišče Arguineguin na otoku Gran Canaria.

Španska vlada odobrila sredstva za mladoletne begunce

Španska vlada je v torek odobrila proračun v vrednosti 15 milijonov evrov za oskrbo mladoletnih prebežnikov brez spremstva, ki prihajajo na Kanarske otoke in španski eksklavi v severni Afriki, Ceuto in Melillo.

Sredstva so namenjena podpori ozemljem pri njihovih "posebnih prizadevanjih" za oskrbo beguncev brez spremstva. Od 15 milijonov evrov bo Kanarskim otokom namenjenih šest milijonov.