Foto: Reuters
Foto: Reuters

Med drugim sta se dogovorili o prekinitvi sovražnosti, razorožitvi, vzpostavitvi javnega reda in miru ter neoviranem dostopu do človekoljubne pomoči.

"Obe strani v etiopskem sporu sta se uradno dogovorili o prekinitvi sovražnosti ter sistematični, urejeni, nemoteni in usklajeni razorožitvi," je na novinarski konferenci dejal posebni odposlanec Afriške unije in nekdanji nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo.

Prav tako so se dogovorili o vnovični vzpostavitvi javnega reda in miru, ponovni vzpostavitvi storitev, neoviranem dostopu do humanitarne pomoči in zaščiti civilistov. Vseeno pa je Obasanjo opozoril, da se mirovni proces s tem ni končal, temveč se šele začenja. "Izvajanje danes podpisanih mirovnih sporazumov je ključnega pomena," je še dodal.

Uporniki iz Tigraja so medtem premirje pozdravili in zatrdili, da so pripravljeni dosledno izvajati zahteve iz sporazuma. "Da bi odpravili bolečine naših ljudi, smo v pogajanjih popustili, saj moramo zgraditi zaupanje," je dejal vodja njihove delegacije Getachew Reda. "Dejstvo, da smo prišli do te točke, govori o pripravljenosti obeh strani, da pustita preteklost za seboj in začrtata novo pot miru."

Premirje je pozdravil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. "Seveda bomo preučili podrobnosti, vendar je to zelo dobrodošel prvi korak, za katerega upamo, da bo prinesel nekaj miru milijonom etiopskih civilistov, ki so resnično trpeli v tej vojni," je povedal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Stephane Dujarric.

Etiopski premier: "Monumentalni sporazum"

Prav tako se je na dogovor o premirju že odzval etiopski premier Abiy Ahmed. "Sporazum, ki je bil danes podpisan v Južni Afriki, je monumentalen za napredovanje Etiopije na poti reform, ki smo jih začeli pred štirimi leti in pol. Zavezanost miru ostaja neomajna. Naša zaveza, da bomo sodelovali pri izvajanju sporazuma, pa je prav tako trdna," je dejal.

Teden dni trajajoča mirovna pogajanja, ki so potekala v Južni Afriki, so bila prvi uradni dialog za končanje vojne. Kljub mirovnemu procesu so se v Tigraju medtem nadaljevali intenzivni spopadi, v katerih so etiopske vladne enote ob podpori eritrejske vojske in regionalnih sil izvajale artilerijsko obstreljevanje in letalske napade ter zavzele več mest, ki so jih zavzeli uporniki.

Vojna v Etiopiji je izbruhnila 4. novembra 2020, ko je vlada obtožila TPLF, da je napadel njihove vojaške baze in kot odziv v Tigraj napotila svoje sile. Spopadi so sledili večmesečnim napetostim med Abiyem Ahmedom in stranko TPLF, ki je bila pred njegovim prihodom na oblast leta 2018 skoraj tri desetletja glavni akter v Etiopiji.

Od izbruha spopadov v Etiopiji je umrlo že več tisoč ljudi, več kot dva milijona pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Vojna je sprožila obsežno humanitarno krizo v pokrajini Tigraj in drugje na severu te vzhodnoafriške države.

V Etiopiji premirje med vlado in uporniki