Varnostniki pred poslopjem parlamenta. Foto: Reuters
Varnostniki pred poslopjem parlamenta. Foto: Reuters

Pripadniki garde so odpeljali ministra Sulejmana Seidija in državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Antonia Monteira, nato pa se zatekli v vojašnico južno od glavnega mesta.

Potem ko so pogajanja propadla, so posredovali pripadniki specialne enote, začeli so se streljati. Vodja skupine vojakov, ki so poskušali osvoboditi ministra in sekretarja, je zdaj v vojaškem pridržanju, poroča BBC. Tiskovni predstavnik vojske pravi, da je "položaj popolnoma pod nadzorom".

Seidi in Monteiro sta bila pridržana v okviru preiskave domnevnih nepravilnosti pri dvigu 10 milijonov dolarjev državnih sredstev.

V četrtek sta bila zaslišana, da bi pojasnila plačila enajstim podjetjem. Vodja glavne opozicijske stranke v državi je v parlamentu v ponedeljek dejal, da so lastniki podjetij blizu vodjem vladajoče koalicije.

Seidi trdi, da so bila plačila zakonita. Po zaslišanju sta bila oba pridržana, da ne bi ovirala preiskave, so poročali lokalni mediji. Vojaki nacionalne garde so nato zvečer vdrli v policijske celice, oboroženi s puškami in bazukami.

Predsednika Umara Sissoca Embala trenutno ni v državi. Udeležuje se namreč podnebnega vrha ZN-a v Dubaju COP28.

V petek zjutraj so na ulicah glavnega mesta patruljirale sile članic Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (ECOWAS-a).

V Gvineji Bissauu je bilo od leta 1974, ko se je država osamosvojila od Portugalske, več državnih udarov in poskusov udarov.

Februarja lani je predsednik po lastnih besedah preživel poskus udara. Silovito streljanje je trajalo pet ur, umrlo je 11 ljudi. Predsednik je brez navajanja podrobnosti dejal, da je bil napad povezan s trgovci z mamili v državi.

Nekateri so sicer podvomili o uradni različici dogodkov in se spraševali, kdo je bil res odgovoren za incident, koliko jih je bilo vpletenih in kdo je poveljeval. Celovitih odgovorov na ta vprašanja ni bilo, poroča BBC.