Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ena od ribiških ladij je približno 50 kilometrov od tunizijske obale našla 19 trupel, druga ribiška ladja pa je ob obali mesta Sfax našla dve trupli. Obalna straža je medtem v bližini pristaniškega mesta Mahdija našla še osem trupel in rešila 11 prebežnikov, ki naj bi poskušali doseči Italijo.

Tunizija, katere obala leži le približno 150 kilometrov od italijanskega otoka Lampedusa, je že dolgo izhodiščna točka za prebežnike, ki se odločijo na poti v Evropo prečkati Sredozemsko morje. Po podatkih notranjega ministrstva v Rimu jih je letos na italijanskih obalah do sredine marca pristalo že več kot 20.000.

Prebežniki, zlasti temnopolti, se medtem v Tuniziji vse bolj pritožujejo zaradi naraščajočega rasističnega nasilja, odkar jih je predsednik države Kais Saied pred kratkim obtožil, da "spodkopavajo državne institucije" in da se z njimi "spreminja demografska sestava Tunizije".

Številni Tunizijci so kmalu zatem predsednika na družbenih omrežjih obtožili odkritega rasizma in širjenja desničarskih teorij zarote, organizacije za človekove pravice pa odtlej poročajo o porastu nasilja nad temnopoltimi prebežniki v državi.

Mnogo prebežnikov iz podsaharske Afrike se je v Tuniziji znašlo v negotovem položaju. Številni so čez noč ostali brez strehe nad glavo in taborijo pred veleposlaništvi svojih držav. Nekateri pa so tudi zaprosili za repatriacijo.

Severnoafriška država sicer gosti približno 21.000 nedokumentiranih prebežnikov iz drugih delov Afrike, kar je nekaj manj kot 0,2 odstotka prebivalstva.