Daniel Arap Moi je bil predsednik Kenije od leta 1978 do leta 2002. Foto: Reuters
Daniel Arap Moi je bil predsednik Kenije od leta 1978 do leta 2002. Foto: Reuters

Daniel Arap Moi se je rodil leta 1924 v pokrajini Baringo na severozahodu države. Pred vstopom v kenijsko politiko je bil učitelj. Leta 1960 je ustanovil stranko KADU, ki se je v boju za neodvisnost zavzemala za federativno ureditev.

Po razglasitvi neodvisnosti leta 1963 ga je takratni prvi predsednik države Jomo Kenyatta imenoval za podpredsednika države, saj sta združila svoji stranki in oblikovala prevladujočo kenijsko stranko, ki je vladala državi skoraj pol stoletja. Po Kenyattovi smrti leta 1978 je Arap Moi prevzel vodenje države.

Za desetletje uvedel enostrankarski sistem
Leta 1982 je uzakonil enostrankarski sistem, kjer so z ustavnimi spremembami odpravili omejitve predsedniških mandatov. Pozneje je zaradi tega prišlo do poskusa državnega udara, kjer se je opozicija povezala z delom letalskih častnikov. Ob zatiranju upora je bilo uradno ubitih 159 ljudi.

Vladanje Arapa Moija so zaznamovale endemična korupcija ter kršitve človekovih pravic. Eden od največjih škandalov njegovega predsednikovanja je bilo izginotje milijarde ameriških dolarjev iz centralne banke zaradi lažnega izvoza zlata in diamantov.

V času vojn na Afriškem rogu je bila Kenija v svetu predstavljena kot zgodba o uspehu, a zaradi koruptivnega sistema pod Arapom Moijem ni nikoli zares postala zgled afriškega tigra. Foto: AP
V času vojn na Afriškem rogu je bila Kenija v svetu predstavljena kot zgodba o uspehu, a zaradi koruptivnega sistema pod Arapom Moijem ni nikoli zares postala zgled afriškega tigra. Foto: AP

Mir v senci vojn na Afriškem rogu
A sočasno je Moiju uspelo, da je Kenija v času kaosa na vzhodu Afrike, ki je bila priča dolgoletni vojni v Etiopiji, genocidu v Ruandi ter državljanski vojni v Burundiju in razpadu Somalije, obdržala relativen mir.

Leta 1991 je popustil pod domačim in tujim pritiskom ter vnovič dopustil večstrankarski sistem, a so volitve leta 1992 in 1997 minile v znamenju nasilja in kritik o prirejanju izidov. Opozicijske stranke so bile tarča sodnega preganjanja, sočasno so zapleten volilni sistem in medsebojne razlike v Keniji omogočili stranki KANU, da je vladala tudi le z dobrimi 30 odstotki glasov.

Dolžen odškodnino za zaseženo zemljo
Nazadnje se je na naslovnicah kenijskega tiska pojavil zaradi spora o zemljišču. Maja lani je sodišče razsodilo, da mora nekdanji predsednik družini iz Eldoreta na zahodu države plačati 9,2 milijona evrov. Družina mu je očitala, da jim je leta 1983 nezakonito odvzel 53 hektarjev veliko zemljišče. Po odločitvi sodišča je Moi napovedal pritožbo. Razsodba sodišča je bila pomemben signal, saj so si v preteklosti številni visoki politiki in podjetniki prisvojili zemljišča, njihove žrtve pa so se zelo redko zaradi tega obrnile na sodišče.

Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta, sin prvega kenijskega predsednika, je odredil državno žalovanje do pogreba, katerega datum še ni določen.

V šolskem stampedu umrlo 14 otrok

Kenijo je že v ponedeljek prizadela tragedija. Ob koncu šolskega dne v mestu Kakamega na zahodu države je nastal stampedo, pri čemer je po zadnjih podatkih umrlo 14 otrok, več deset pa jih je ranjenih. Po prvih izsledkih policijske preiskave so otroci padli iz tretjega nadstropja šole, kjer naj bi popustila ograja. Starši šolarjev so v izjavah za kenijske medije obtožili učitelje za tragedijo, saj naj bi šolarji bežali pred učitelji, ki naj bi jih tepli s palicami.