Foto: AP
Foto: AP

Potem ko je trajalo 98 dni, da so v Afriki potrdili 100.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, se je število okužb v samo 18 dneh podvojilo na 200.000, so poudarili.

Kljub temu pa naj se virus ne bi kaj dosti razširil po begunskih taboriščih na celini, kot so se bali, pa tudi smrtnih žrtev je za zdaj manj, kot so napovedovali.

Na čelu afriške pandemije covida-19 je deset držav, ki predstavljajo 75 odstotkov od okoli 207.600 potrjenih primerov okužb in 5000 smrtnih žrtev.

Z eno četrtino vseh primerov je najbolj prizadeta Južna Afrika, ki je prejšnji mesec sicer začela postopoma sproščati ukrepe za zajezitev virusa.

Foto: AP
Foto: AP

"Čeprav ti primeri v Afriki predstavljajo manj kot tri odstotke vseh primerov na svetu, pa je jasno, da pandemija dobiva zagon," je povedala Matshidiso Moeti, regionalna direktorica WHO-ja za Afriko. "Menimo pa, da nismo spregledali kakšnih večjih žarišč v Afriki."

Več dejavnikov za boljšo sliko

Prebivalstvo Afrike je relativno mlado in številne države so že prej uvedle zdravstvena preverjanja na meji zaradi ebole – tudi zato naj ne bi bile posledice novega koronavirusa v Afriki tako hude, meni Moetijeva.

Kljub temu pa so karantene in zaprtja tržnic, s katerimi so skušali zajeziti širjenje virusa, vseeno močno prizadeli revne družine.

Težava ostaja tudi pomanjkanje testov po celotni celini.

Ni jasno, zakaj se je novi koronavirus sprva po Afriki širil precej počasneje, bi pa lahko na to vplivala vrsta dejavnikov – manjše število tujih prišlekov, ki bi virus širili, hiter odziv afriških voditeljev, demografska slika in vreme, še meni Moetijeva.