Večina vrst škorpijonov ni življenjsko nevarnih za človeka. Foto: EPA
Večina vrst škorpijonov ni življenjsko nevarnih za človeka. Foto: EPA

Območje okoli Nila so v petek zajele hude nevihte. Večkrat se zgodi, da po močnih padavinah na ulice Asuana naplavi škorpijone in kače, piše BBC.

Zdravstvene oblasti so zaradi množice pikov priskrbele povečano količino protistrupa, ki so ga dostavili tudi odročnim vasem v bližini gora in puščave. Povpraševanje po zdravniški pomoči zaradi pikov škorpijonov je bilo tako veliko, da so morali na območju prekiniti cepljenje proti covidu-19, da so lahko oskrbeli bolnike.

Oblasti prebivalcem svetujejo, naj se nekaj dni zadržujejo v notranjosti domov in naj se izogibajo območjem, na katerih je veliko dreves.

Škorpijoni imajo na koncu repa strupnik, ki ga uporabljajo za lov in obrambo. Boleče lahko pičijo tudi človeka, a velika večina škorpijonov ni življenjsko nevarna človeku. Med redkimi vrstami, ki so za ljudi smrtonosne, so predstavniki iz družine debelorepov, ki živijo v severni Afriki. Nekatere vrste iz te družine sodijo med najbolj strupene živali na svetu. Strup črnega debelorepega škorpijona lahko človeka ubije v manj kot uri.

Ob piku človek začne težko dihati, mišice začnejo trzati, opažajo tudi nenavadno gibanje glave.