Rdeče morje je znano kot priljubljeno pri potapljačih, napadi morskih psov pa so tam redki. Foto: Pixabay
Rdeče morje je znano kot priljubljeno pri potapljačih, napadi morskih psov pa so tam redki. Foto: Pixabay

Čeprav so napadi morskih psov v Rdečem morju izjemno redki, sta se v preteklih dneh zgodila kar dva. Obe žrtvi sta bili ženski.

Več o identiteti umrlih žensk izjava egiptovskega ministrstva za okolje ni razkrila.

Je pa potrjeno, da je bil napad morskega psa v petek usoden za 68-letno Avstrijko iz Tirolske. Napadel jo je na plaži, nedaleč od Hurgade, ko si je turistka s potapljaško masko v plitvini ogledovala morsko dno. Svojemu partnerju je dejala: "Še malo se bom vrnila v vodo."

Nato pa jo je napadel morski pes. Začela je kričati in se braniti s plavutko ter se pomikala proti obali. Voda okoli nje je postala rdeča. Žival ji je odgriznila roko in nogo.

Opazovalci so nemočno opazovali dogodek in poskusili žival zamotiti, a v bližino se ni podal nihče. Umrla je v bolnišnici, domnevno zaradi bolečinskega šoka.

Kot so sporočile oblasti, naj bi jo napadel morski pes vrste mako, ki lahko v dolžino doseže od dva do štiri metre in tehta do okoli 600 kilogramov. Plava lahko s hitrostjo do 70 kilometrov na uro.

So se pa v preteklosti že zgodili tudi napadi s smrtnim izidom; leta 2018 je bil denimo napad morskega psa tam usoden za češkega turista, v letih 2010 in 2015 pa sta umrla nemška državljana.

Zaprtje plaž vključuje prepoved vseh dejavnosti v vodi, vključno s plavanjem, potapljanjem in ribarjenjem. Okoljsko ministrstvo je ob tem sestavilo ekipo, ki bo opredelila "znanstvene vzroke in okoliščine" napadov.