Protest pred sodiščem. Foto: AP
Protest pred sodiščem. Foto: AP

Proti nobenemu izmed aretiranih fantov in moških sicer policija ni vložila obtožnice zaradi spolnega napada, upajo pa, da jih bodo lahko v naslednjih dneh s pomočjo DNK-testov povezali z domnevnim skupinskim posilstvom.

Moški, šlo naj bi za rudarje, ki delajo v nevarnih zapuščenih rovih, so med drugim obtoženi posedovanja strelnega orožja in rudarjenja na črno. V ponedeljek je južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa javnost naprosil, naj se oglasijo z informacijami glede četrtkovega napada. "Ta grozljiva brutalna dejanja so napad na pravice žensk in deklet, da svobodno in varno živijo in delajo. Skupnosti pozivamo, da sodelujejo s policijo, da bi zagotovili, da se te kriminalce prime in sodno preganja,” je dejal.

Foto: AP
Foto: AP

Napad se je zgodil v zapuščenem rudniku v Krugersdorpu severozahodno od Johannesburga, kjer je 22-članska snemalna ekipa (med njimi 12 žensk) snemala spot, ko jih je napadla skupina moških. "Osumljenci so vsem ukazali, naj se uležejo na tla, nato pa osem žensk posilili in celotno ekipo oropali, nato pa zbežali s prizorišča," je povedal policijski načelnik Elias Mawela in dodal, da policija preiskuje skupno 32 dejanj posilstva.

Napad je znova osvetlil kronično težavo Južne Afrike s spolnim nasiljem. Samo v prvih treh mesecih leta je policija prejela najmanj 10.818 prijav posilstev, kar je skoraj 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Realna številka je še precej višja, saj večina posilstev ni prijavljena.

V Krugersdorpu policiji in lokalnim oblastem očitajo, da ne storijo dovolj za zaščito žensk in deklet. "To je norma, to izkušamo prav vsak dan," je povedala ena od protestnic, ki so se zbrale ob aretaciji prve skupine osumljencev. "Zahodna vas je dobesedno oblegana ... Celo podnevi se ne moreš sprehajati brez spremstva. Niti v trgovino po kruh ne moreš brez spremstva."

Jeza nad tujimi rudarji

Foto: AP
Foto: AP

Večina jeze je uperjena v rudarje (t. i. zama-zamas), ki prihajajo v Južno Afriko iz Mozambika, Zimbabveja in drugih bližnjih afriških držav, v upanju, da obogatijo s kopanjem zlata v na tisoče zapuščenih rovih po državi. Domačini jih krivijo za porast kriminala, vključno z ropi in spolnimi napadi.

Organizacije za človekove pravice medtem opozarjajo, da so omenjeni tuji rudarji sami tarče ksenofobije, poroča Guardian. V ponedeljek je pred sodnika v Krugersdorpu stopilo več kot 80 teh rudarjev, med njimi tudi 20 mladoletnikov, ki bi jim morali soditi pred sodiščem za mladoletne. Pred sodiščem se je zbralo na stotine ljudi, vključno s protestniki iz skupine Operation Dudula, ki nasprotuje priseljevanju, ki so policijo obtožili, da ne stori dovolj, da bi vzdrževala red.

Torkove aretacije naj bi bile bolj odgovor na očitke kriminalnih dejanj teh malih rudarjev na splošno kot pa na skupinsko posilstvo. Svoje ogorčenje nad napadom so izrazile tudi skupine za pravice žensk, ki so pozvale k ostrejšim ukrepom in zakonodaji. Ob tem je nevladna organizacija Powa opozorila, da se le 8,6 odstotka vseh primerov posilstva konča z obsodbo storilca.