Foto: EPA
Foto: EPA

Otroci izkoriščajo prometno gnečo. Takoj, ko avtomobili upočasnijo, jih obkrožijo in voznike prosijo za denar. Tako gredo od vozila do vozila, poroča nemški portal Deutsche Welle (DW).

Eden izmed voznikov, Peter Otai, je dejal, da je na te otroke že navajen, a da jih je v zadnjem času veliko več. Za denar te prosijo, tudi ko hodiš peš. Vlada bi morala glede tega nekaj ukreniti, meni.

16-letni Richard Kawadwa, ki se potika po ulicah s preostalimi otroki, je dejal, da je zaradi strahu pred nasiljem pobegnil od doma. "Od doma sem pobegnil, ker sem izgubil tetin denar, ko me je poslala v trgovino. Zato sem se ustrašil," je dejal.

Na ulicah Kampale živi več kot 15.000 otrok, večinoma starih od sedem do 14 let. Mestne oblasti pravijo, da jih z ulic vsak mesec umaknejo najmanj 100. Vlada sicer načrtuje njihovo rehabilitacijo in vrnitev k njihovim družinam, a to se ne bo še kmalu zgodilo, piše DW.

Leta 2019 so v državi sprejeli zakon, ki prepoveduje dajanje denarja ali hrane uličnim otrokom. Kršilcem grozi do šest mesecev zapora ali kazen v znesku sedmih evrov.

Socialna delavka Aunt Nabwire, ki dela v organizaciji za varstvo otrok v predmestju Kampale, je dejala, da imajo ti otroci težko življenje. Na ulicah namreč velja pravilo močnejšega, zato jim morajo socialni delavci izkazovati ljubezen, da vedo, da niso podobnim tistim ljudem, ki so jih nadlegovali.

Kot je dejala, jih učijo delati in jih k delu tudi spodbujajo ter učijo, naj ga ne dojemajo kot kazen.

Ugandska komisarka za mladino in otroke Mondo Kyateka je odgovornost za trenutno krizo pripisala staršem in skrbnikom, ki niso izpolnili svojih dolžnosti. Za zanemarjanje otrok, ko ga ugotovijo, jim je zagrozila s kaznovanjem.