IAEA opozarja na radiološko tveganje. Foto: Reuters
IAEA opozarja na radiološko tveganje. Foto: Reuters

IAEA je sporočil, da njegovi nadzorniki v okviru pregleda, ki je bil prvotno predviden za konec lanskega leta, a je "moral biti preložen zaradi varnostnih razmer na območju", zato so ga opravili šele v torek, na neimenovani lokaciji ni deset sodov s približno 2,5 tone urana v obliki koncentrata uranove rude.

V zaupni izjavi je pisalo, da bo IAEA izvedel dodatne dejavnosti, da bo ugotovil okoliščine odstranitve urana z omenjene lokacije, ki je ni imenoval. V izjavi je še pisalo, da nepoznavanje trenutne lokacije jedrskega materiala predstavlja radiološko tveganje in vzbuja skrbi glede jedrske varnosti.

Uran naj bi se pred tem nahajal na lokaciji, ki ni na ozemlju pod nadzorom libijske vlade.

Danes je predstavnik generala Haftarja, ki nadzira to območje, sporočil, da so sode z uranom našli "samo pet kilometrov" daleč od kraja, kjer bi morali biti skladiščeni v okrožju Sabha na jugu Libije. General Haled Al Mahdžub, poveljnik oddelka za komunikacije, je na Facebooku objavil tudi video, na katerem je videti moškega v zaščitni obleki, kako šteje 18 modrih sodov.

Kot je general Al Mahdžub povedal za francosko tiskovno agencijo AFP, so zadeve pod nadzorom in da so o najdbi obvestili IAEA. Po njegovih besedah so sode ukradle in nato zapustile milice iz sosednjega Čada, ki imajo oporišča na jugu Libije in so mislile, da je v njih orožje ali strelivo.

Leta 2003 se je takratni voditelj Libije Muamer Gadafi odpovedal jedrskemu vojaškemu programu, v okviru katerega so pridobili centrifuge, ki lahko obogatijo uran za izdelavo jedrske bombe, glede česar so sicer zelo malo napredovali.

Leta 2011 je bil Gadafi odstranjen in ubit s podporo posredovanja Nata, od takrat pa je Libija v zelo nemirnem stanju. Od leta 2014 je politični nadzor razdeljen med rivalskima vzhodno in zahodno frakcijo. V začetku leta 2021 je bila vzpostavljena začasna libijska vlada, a bi morala delovati le do volitev decembra tistega leta. Volitev do zdaj ni bilo, zakonitost vlade pa je vprašljiva.