Luca Tacchetto iz Vigonza v pokrajini Padova in Edith Blais iz Sherbrooka v Quebecu sta se 15. decembra 2018 zadnjič javila na družbenih omrežjih, dan pozneje pa sta bila ugrabljena v jugozahodnem predelu Burkina Fasa. Foto: Facebook/Edith Blais
Luca Tacchetto iz Vigonza v pokrajini Padova in Edith Blais iz Sherbrooka v Quebecu sta se 15. decembra 2018 zadnjič javila na družbenih omrežjih, dan pozneje pa sta bila ugrabljena v jugozahodnem predelu Burkina Fasa. Foto: Facebook/Edith Blais

Izpustitev na svobodo svojih državljanov sta potrdili tudi že italijansko in kanadsko zunanje ministrstvo. Edith Blais, 34-letnica iz Kanade in njen prijatelj Luca Tacchetto, 30-letnik iz Italije, sta 16. decembra 2018 izginila na jugozahodu Burkina Fasa na območju, ki je poznano kot ozemlje, kjer deluje lokalna veja zloglasne Islamske države.

Blaisova in Tacchetto sta se 20. novembra 2018 iz pokrajine Padova z avtomobilom odpravila na enomesečno potovanje iz Italije prek Francije, Španije, Maroka, Mavretanije in Malija vse do Burkina Fasa, kjer sta nameravala pomagati pri gradnji hiš.

Ali ju je Islamska država prodala Al Kaidi?
Za ugrabljenima je nato sredi decembra 2018 izginila sled, pri čemer ni bilo niti točno znano, katera izmed skupin ju je ugrabila. V puščavskem svetu Malija, Nigra, južne Alžirije in Burkina Fasa deluje več med seboj ohlapno povezanih islamističnih skupin, ki sicer prisegajo zvestobo Islamski državi. Sočasno je v samem Maliju močnejša koalicija milic, ki prisega zvestobo Al Kaidi. A v nasprotju s Sirijo ali Afganistanom pa skrajni islamisti v Sahari bivajo v sožitju in občasnem sodelovanju.

Obveščevalni podatki, ki jih je pridobil HRW za Zahodno Afriko, razkrivajo, da sta bila Blaisova in Tacchetto že januarja 2019 prepeljana čez mejo v Mali. V poznejših mesecih so se pojavile informacije, da ju zadržuje Islamska država velike Sahare. A izpustili oz. osvobodili so ju zdaj v mestu Kidal, v čigar okolici prevladuje podružnica Al Kaide, poznana po kratici JNIM, zaradi česar sklepajo, da so ugrabitelji zahodnjaka prodali tej skupini.

Italija in Kanada že izplačevali odkupnine
Po pisanju NY Timesa sta bila ugrabljena zahodnjaka izpuščena na svobodo v petek pozno zvečer v mestu Kidal na skrajnem severu Malija. Za zdaj ni znano, pod kakšnimi pogoji sta bila Kanadčanka in Italijan izpuščena, a v preteklosti sta tako Italija kot Kanada že izplačevali odkupnine za ugrabljene državljane. Italijansko in kanadsko zunanje ministrstvo poroča, da sta dobrega zdravja in sta v varstvu vojske na poti v Bamako, glavno mesto Malija, od koder se bosta vrnila domov.