Zaradi spopadov v Maliju je bilo razseljenih dva milijona ljudi. Na fotografiji begunke v glavnem mestu Ouagadougou. Foto: AP
Zaradi spopadov v Maliju je bilo razseljenih dva milijona ljudi. Na fotografiji begunke v glavnem mestu Ouagadougou. Foto: AP

Tožilec mesta Ouahigouya na severu države je sporočil, da je preteklo nedeljo prejel poročila o "množičnih morilskih napadih" v vaseh Komsilga, Nodin in Soroe v severni pokrajini Yatenga, v katerih je bilo "usmrčenih približno 170 ljudi", in dodal, da je bila sprožena preiskava.

V napadih so bili številni ranjeni, nastala je tudi gmotna škoda, je še povedal tožilec, ki krivde za napad ni pripisal nobeni skupini.

Preživeli so povedali, da je bilo med žrtvami napadov na desetine žensk in majhnih otrok.

Preteklo nedeljo so se zgodili tudi ločeni napadi na mošejo na vzhodu in katoliško cerkev na severu države, ki pa po navedbah varnostnih virov nista povezana z napadi na tri vasi. Oblasti še niso objavile uradnega števila žrtev napadov, po besedah visokega cerkvenega predstavnika pa naj bi bilo v napadu na cerkev ubitih najmanj 15 civilistov.

Zahodnoafriška sahelska država skuša zajeziti nasilne islamistične upore, povezane z Al Kaido in Islamsko državo, ki so se v zadnjem desetletju razširili iz sosednjega Malija in v katerih je bilo ubitih 20.000 ter razseljenih več kot dva milijona ljudi. Pod nadzorom islamistov je trenutno več kot tretjina Burkina Fasa.