Letalo je izgubilo stik z nadzornim stolpom šest minut po vzletu. Foto: Reuters
Letalo je izgubilo stik z nadzornim stolpom šest minut po vzletu. Foto: Reuters

Letalo boeing 737 Max-8 je strmoglavilo blizu mesta Bishoftu, 62 kilometrov jugovzhodno od glavnega mesta Etiopije Adis Abebe.

Pilot opozoril, da ima težave

Vzrok za nesrečo za zdaj ni znan, so sporočili iz letalske družbe. Po podatkih na spletni strani Flightradar24, ki prikazuje polete komercialnih letal po svetu, je imelo letalo Ethiopian Airlines "nestabilno hitrost vzpenjanja". Pilot letala je kontrolo letenja opozoril, da ima težave in se je hotel vrniti na letališče. Pilotu so odobrili vrnitev v Adis Abebo.

Letalska nesreča v Etiopiji

Na krovu so bili potniki iz 33 držav – 32 Kenijcev, devet Etiopijcev, po osem Američanov in Kitajcev, po sedem Francozov in Britancev, šest Egipčanov, pet Nizozemcev, po štirje Indijci in Slovaki, po trije Avstrijci, Švedi in Rusi, po dva državljana Maroka, Španije, Poljske in Izraela ter po en državljan Belgije, Norveške in Srbije ter nekaterih drugih afriških držav. Štirje potniki naj bi imeli potni list Združenih narodov, zato njihovega državljanstva še niso mogli potrditi.

V uradu etiopskega premierja so na družbenem omrežju Twitter družinam žrtev izrazili sožalje.

Kot poroča BBC, je model 737 Max-8 nov, naredili so ga leta 2016, etiopski prevoznik pa je omenjeno letalo prevzel julija lani.

Letalski prevoznik je potrdil nesrečo. Foto: Reuters
Letalski prevoznik je potrdil nesrečo. Foto: Reuters

Enak model Boeingovega letala, ki je pripadal letalski družbi Lion Air, je pred petimi meseci strmoglavil v morje blizu Indonezije. Umrlo je okoli 190 ljudi na krovu.

Letalska nesreča tudi v Kolumbiji

V Kolumbiji je v letalski nesreči umrlo 14 ljudi, tudi župan manjšega kraja Vaupes. Letalo je bilo iz mesta San Jose del Guaviare namenjeno v mesto Villavicencio. Vzrok nesreče še ni znan.

Ethiopian Airlines izvaja polete na veliko lokacij po Afriki, zato je na celini priljubljen prevoznik. Številni afriški prevozniki namreč ponujajo le polete iz domovine v države zunaj Afrike.

Letalska družba je znana kot varna. Leta 2010 je sicer eno njenih letal strmoglavilo v Sredozemskem morju kmalu po vzletu iz Bejruta. Takrat je umrlo 90 ljudi.