Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Guardian poroča, da je bilo na sosesko Majo izstreljenih šest tankovskih granat iz al Šadžare, enega redkih območij v Kartumu pod nadzorom vojske. Skoraj 90 odstotkov Kartuma nadzira RSF.

V soseski Majo ni vojaških ciljev, pravijo prebivalci. Tam živijo pretežno revni ljudje, ki niso mogli pobegniti iz Kartuma po začetku vojne med sudansko vojsko in paravojaškimi Silami za hitro podporo (RSF) sredi aprila.

Zdravniki iz sindikata so pozvali vse kolege in druge zdravstvene delavce, ki so v bližini, naj pridejo v bolnišnico pomagat, saj je število ljudi, ki potrebujejo pomoč, vse večje.

Zadnji incident se je zgodil dan po tem, ko je general Abdel Fatah Al Burhan, poveljnik vojske in dejanski voditelj države, napovedal umik vojske s pogajanj o novem premirju, češ da RSF ne izpolnjuje svojih zavez.

Al Burhan je napovedal uporabo smrtonosne sile zoper sovražnika, če bo to potrebno. Dejal je, da se borijo na strani sudanskega ljudstva. "Ne poslušajte medijev, lažni so, vojska je ena in vojska je po vsem Sudanu. Vsi Sudanci so vojaki, vsi vam stojijo ob strani v tej bitki," je dejal med vojaki.

Ameriški in savdski posredniki so za kršenje premirja obtožili obe strani. Premirje naj bi zagotovilo varne koridorje za dobavo pomoči prebivalcem.

Obstreljevanje poteka tudi v mestu Omdurman ob Kartumu, kjer vojska napada sile RSF.
V Kartumu je bilo v vojni ubitih več kot 1000 ljudi, več tisoč jih je bilo ranjenih. Še več žrtev je na zahodu države v Darfurju.