Olivier Dubois in Jeffery Woodke sta dočakala prostost. Foto: AP
Olivier Dubois in Jeffery Woodke sta dočakala prostost. Foto: AP

"Po več mesecih prizadevanj so nigrske oblasti dosegle osvoboditev dveh talcev iz rok aktivne teroristične skupine v Zahodni Afriki in Sahelu," je novinarjem na letališču povedal nigrski notranji minister Hamadou Adamou Souley.

Dubois je izginil leta 2021 v mestu Gao na severu Malija in se je pojavil lani avgusta v videoposnetku, kjer je oblasti prosil, naj naredijo vse, kar je mogoče, da ga osvobodijo iz rok ugrabiteljev. "Zame je ogromno, da sem danes tukaj," je dejal 48-letni francoski novinar po izpustitvi. "Sploh nisem pričakoval tega. Sem utrujen, a se počutim dobro," je še dejal.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je Nigru zahvalil za pomoč pri zagotavljanju izpustitve Duboisa.

"Z veseljem in olajšanjem vidim izpustitev ameriškega talca Jeffa Woodkeja po več kot šestih letih v ujetništvu," je svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan zapisal na Twitterju. "ZDA se zahvaljujejo Nigru za pomoč, da ga je vrnil domov vsem, ki ga pogrešajo in ga imajo radi," je še zapisal.

Woodke je v Nigru deloval kot misijonar in humanitarni delavec več kot 30 let, ugrabljen pa je bil iz svojega doma v Agadezu oktobra leta 2016.

Okoliščine izpustitve obeh moških niso znane, a ZDA zanikajo, da bi ugrabiteljem izplačale odkupnino.

Ugrabitve tujcev so pogosta taktika islamističnih borcev, ki so povezani s teroristično mrežo Al Kaida ali skrajno skupino Islamska država. V zameno za izpustitve talcev nato zahtevajo odkupnine, s katerimi financirajo svoje dejavnosti na območju Sahela.