Protestniki so predsednika Senegala oklicali za diktatorja. Foto: Reuters
Protestniki so predsednika Senegala oklicali za diktatorja. Foto: Reuters

Senegalska policija je s solzivcem razgnala množico, ki je pred senegalskim parlamentom protestirala proti preložitvi volitev, ki jo je konec tedna napovedal predsednik države Macky Sall. Protesti so se začeli v nedeljo, ko so protestniki z barikadami iz gorečih pnevmatik ustavili promet na glavni dakarski prometnici.

Poslanci so medtem v parlamentu začeli razpravljati o predlogu zakona, s katerim bi prestavili volitve s 25. februarja na 25. avgust, s čimer bi podaljšali mandat trenutnega predsednika.

"Senegal je bil poznan kot država z močno demokracijo, vendar ni več tako," je povedal eden od protestnikov. "Zahtevamo samo eno stvar, in to so poštene volitve," je dejal protestnik, ki ga skrbi, da se bo Sall še naprej oklepal oblasti.

Oblasti so od nedelje zvečer omejile dostop do mobilnega interneta ter kot razlog navedle porast sovražnega govora na družbenih omrežjih in grožnje javnemu redu. Več šol je predčasno končalo pouk.

Zasebna televizija Walf je sporočila, da so ji v nedeljo odvzeli licenco in njen kanal umaknili s programa.

Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (ECOWAS) je pozvala k čimprejšnji določitvi datuma volitev, pozivom se je pridružila tudi Afriška unija (AU). Predsednik komisije AU-ja Moussa Faki Mahamat je v nedeljo sporočil, da mora Senegal "volitve organizirati čim prej, v preglednosti, miru in narodni harmoniji".

"AU odločno spodbuja vse politične in družbene sile, naj vse politične spore rešuje s civiliziranim posvetovanjem, razumevanjem in dialogom," je sklenil Mahamat.

"Institucionalni prevrat"

Policija je pridržala tudi nekaj opozicijskih kandidatov za predsednika, ki so se udeležili protestov. Foto: Reuters
Policija je pridržala tudi nekaj opozicijskih kandidatov za predsednika, ki so se udeležili protestov. Foto: Reuters

Macky Sall je volitve preložil zaradi spora o seznamu kandidatov in domnevne korupcije v ustavnem organu, ki je seznam sestavil. Opozicijska Senegalska demokratska stranka, katere kandidat ni smel kandidirati zaradi dvojnega državljanstva, je odlog volitev podprla in v parlament vložila predlog zakona o preložitvi volitev.

Organizacija civilne družbe Platforma 24, ki je organizirala demonstracije, in opozicijski predsedniški kandidat Khalifa Sall so dejanje označili za "institucionalni prevrat".

Nekateri predsedniški kandidati so sporočili, da bodo kljub vsemu nadaljevali kampanje, ki naj bi se začele konec tedna, in obljubili, da bodo odločitev izpodbijali na sodišču.

Predsedniški kandidat Daouda Ndiaye je sporočil, da ga je napadla policija, zaradi poškodb pa je bil sprejet v bolnišnico. Na protestih so pridržali tudi nekdanjo predsednico vlade Aminato Toure in odpeljali na policijsko postajo v Dakarju. Toure je v odzivu na preložitev volitev dejala, da je Sallovo dejanje "označeno s pečatom regresije demokracije brez primere".

Nemirne politične razmere vzbujajo strahove, da bi se v državi ponovili nasilni protesti, ki so izbruhnili pred tremi leti v podporo opozicijskemu voditelju Ousmanu Sonki.

"Prihodnji meseci bodo negotovi in menimo, da policija ne bo mogla zajeziti nezadovoljstva protestnikov," je v zapisu opozorila družba Oxford Economics.

Zakon o preložitvi volitev mora v parlamentu podpreti vsaj tri petine poslancev. Po analizi banke Barclays bi bil lahko sprejet, če bi zanj glasovala vladajoča stranka, ki ima 49 odstotkov sedežev v parlamentu, in tudi opozicijska koalicija, v kateri je stranka PDS. "Takšen korak bi lahko napovedal nadaljnje preložitve in predsedniku omogočil marsikaj," so zapisali.