Prizor s petkovih protestov v podporo civilni vladi. Foto: EPA
Prizor s petkovih protestov v podporo civilni vladi. Foto: EPA

Ulice Kartuma so od noči polne do zob oboroženih vojakov in paravojaških enot, medtem ko na ulicah protestirajo nasprotniki vojske, poročajo očividci.

Vojska je prijela premierja, večino ministrov in visokih provladnih uradnikov, med njimi so ministri za komunikacije, finance in industrijo, pridržali so tudi guvernerja Kartuma. Po vsej državi je prekinjena medmrežna povezava, medtem ko sudanska državna televizija program oddaja nemoteno. Kartumsko letališče je zaprto, vsi mednarodni poleti so odpovedani, Reuters navaja poročanje televizijske postaje Al Arabije s sedežem v Dubaju.

Hamdoka so prepeljali v hišni pripor na neznan kraj, potem ko je zavrnil podporo vojaškemu udaru, je sporočilo ministrstvo za informiranje. Prav tako so prijeli vse člane civilnega dela prehodne vlade in zasedli prostore državne televizije ter prijeli zaposlene.

V izgredih umrlo več ljudi, najmanj 80 ranjenih

Al Burhan je nekaj ur po prijetju premierja in drugih sporočil, da so v državi razglasili izredne razmere, hkrati je razpustil prehodni suvereni svet in vlado. Ob tem je napovedal, da bo neodvisna vlada vodila državo do volitev, ki bodo julija 2023. Med ukrepi, so jih že sprejeli, je ukinitev protikorupcijske enote, napovedal je tudi imenovanje vršilcev dolžnosti vseh ključnih ministrstev in položajev.

Na ulicah se je po informacijah ministrstva za informiranje zbralo več deset tisoč ljudi, ki protestirajo proti aretacijam, tuji mediji poročajo o zažiganju gum v več predelih prestolnice. Sudanski vojaki so ubili tri ljudi in ranili več kot 80 drugih, ko so posredovali proti protestnikom, ki so nasprotovali državnemu udaru.

Na ulicah se je v petek zbralo veliko podpornikov vlade. Foto: EPA
Na ulicah se je v petek zbralo veliko podpornikov vlade. Foto: EPA

Mednarodna skupnost je zaskrbljena

17:15

Združeni narodi, Evropska unija in Arabska liga so že izrazili na dogajanje v Sudanu.

"Obsojam trajajoči vojaški udar v Sudanu. Premierja Abdala Hamdoka in druge uradne predstavnike je treba nemudoma izpustiti," je tvitnil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.

Posebni predstavnik ZN-a za Sudan Volker Perthes je v izjavi na Twitterju sporočil, da je za njegovo organizacijo nezakonito pridržanje premierja Abdala Hamdoka, članov prehodne vlade in drugih politikov od sudanskih varnostnih sil "nesprejemljivo". Pozval je k njihovi takojšnji izpustitvi. Izrazil je še globoko zaskrbljenost zaradi državnega udara in poskusov spodkopati sudansko politično tranzicijo.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je prav tako na Twitterju zapisal, da z "največjo zaskrbljenostjo" spremlja dogajanje v Sudanu. EU vse vpletene strani in regionalne partnerje poziva, naj se vrnejo na pot procesa tranzicije, je še zapisal ter s tem opozoril na sicer krhko tranzicijo Sudana iz avtoritarne v demokratično državo, ki se je začela z odhodom dolgoletnega predsednika Omarja Al Baširja leta 2019.

Državni udar v Sudanu

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je na Twitterju izrazil podporo sudanski prehodni vladi. Dodal je, da je treba zagotoviti integriteto Hamdoka in civilnih vodij ter obsodil udar.

Prav tako je poskus državnega udara obsodil in zahteval njegovo "takojšnje končanje" nemški zunanji minister Heiko Maas. Od vseh odgovornih v Sudanu je zahteval nadaljevanje tranzicije v demokracijo in spoštovanje volje ljudstva.

Tudi v Arabski ligi, katere član je Sudan, so ob novicah o vojaškem udaru in aretacijah zaskrbljeni. V izjavi so sporočili, da generalni sekretar organizacije Ahmed Abul Gejt izraža zaskrbljenost in vse strani poziva k spoštovanju dogovora o delitvi oblasti, sklenjenega avgusta 2019.

Afriška unija je podobno pozvala k takojšnji vrnitvi k dialogu med vojsko in civilisti.
Egipt pa je sprti strani pozval k zadržanosti. Z zunanjega ministrstva v Kairu so sporočili, da morata strani v ospredje postaviti interese države in sodelovati v smeri konsenza.

Že pred tem se je s podobnim izrazom globoke zaskrbljenosti oglasil posebni odposlanec ZDA za Afriški rog Jeffrey Feltman. Kot je poudaril, bi bil namreč vojaški udar v nasprotju z ustavno deklaracijo, ki je začrtala tranzicijo Sudana, in demokratičnimi željami sudanskega naroda. Zagrozil je, da bi vsako spreminjanje prehodne vlade ogrozilo pomoč ZDA Sudanu.

Napetosti so se zadnji mesec le še stopnjevale

Dogajanje v Sudanu je bilo na vrelišču od preteklega meseca od neuspelega udara pretekli mesec, po katerem se je razvnelo ostro prepiranje med vojaškim in civilnim delom, ki si delita oblast od odstavitve dolgoletnega voditelja Omarja Al Baširja. Tega so leta 2019 odstavili po večmesečnih protestih, politična tranzicija pa se je zedinila, da bodo volitve leta 2023. S stopnjevanjem napetosti ta mesec je koalicija uporniških skupin in političnih strank sklenila dogovor z vojsko. Njeni podporniki so že drugi teden pred predsedniško palačo zahtevali razpustitev prehodne civilne vlade in pozivali k vojaškemu udaru. V proteste naj bi bili po navedbah oblasti vpleteni privrženci odstavljenega Al Baširja.

Sudanska policija je v nedeljo s solzivcem razgnala na stotine protestnikov, ki so skušali zapreti glavno ulico v prestolnici. Predtem je v petek potekal shod podpornikov civilne vlade.