Tunizijski javni zdravstveni sistem je pred leti slovel kot zelo dober. Foto: Reuters
Tunizijski javni zdravstveni sistem je pred leti slovel kot zelo dober. Foto: Reuters

Vsi novorojenčki so umrli zaradi septičnega šoka, ki ga je povzročila zastrupitev krvi. Združenje tunizijskih pediatrov pa je zapisalo, da bi se to lahko zgodilo zaradi okužbe prehranskega izdelka, ki ga dovajajo po gastrični hranilni cevi. Združenje je obenem spomnilo na "nevarne razmere, v katerih delajo zdravstveni delavci".

Predsednik tunizijske vlade Youssef Chahed je ministrov odstop sprejel in zahteval preiskavo dogodka. Dodal je, da bodo strokovne službe preučile zdravstveno in higiensko stanje v porodnišnici Rabta, ki je v lasti države.

Državna klinika Rabta, kjer se je zgodil tragičen dogodek, je del velikega zdravstvenega kompleksa v Tunisu. Kot je sporočilo ministrstvo za zdravje, so sprejeli ustrezne ukrepe, da bi preprečili nove žrtve in zagotovili zdravje otrok v tej porodnišnici.

Tunizijski javni zdravstveni sistem je imel vrsto let sloves enega najboljših v severni Afriki, zato je država obrnila veliko denarja tudi zaradi zdravstvenega turizma, piše BBC. A po padcu predsednika Ben Alija leta 2011 so se začele pojavljati težave z denarjem, dobavo zdravil in slabim upravljanjem.