Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oblasti so razglasile epidemijo po tem, ko je pred štirimi dnevi umrl 24-letni fant iz osrednje regije.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je bil mladenič na testu pozitiven na "razmeroma redko sudansko različico" virusa in da je to prvič po več kot desetletju, da so v Ugandi ugotovili to različico. Bil pa je med šestimi pokojniki, ki jih je v septembru v okrožju Mubende WHO preučeval zaradi sumljivih smrti.

Direktorica regionalnega urada WHO-ja za Afriko Matshidiso Moeti je še povedala, da tesno sodelujejo z ugandskimi zdravstvenimi oblastmi, da bi ugotovili izvor izbruha ebole, medtem ko podpirajo prizadevanja za hitro uvedbo učinkovitih ukrepov za nadzor izbruha.

Do zdaj so zaznali sedem izbruhov sudanske različice virusa ebole – štirikrat v Ugandi in trikrat v Sudanu, še navaja WHO.

Več izbruhov ebole v Ugandi

Uganda, ki meji na Demokratično republiko Kongo, je do zdaj doživela več izbruhov ebole, nazadnje leta 2019, ko je umrlo najmanj pet ljudi. V DR Kongo so avgusta potrdili nov primer ebole na vzhodu države manj kot šest tednov po koncu epidemije te virusne bolezni na severozahodu.

Virus ebole je eden izmed najnevarnejših povzročiteljev bolezni na svetu. Hemoragična mrzlica, ki jo povzroča, je zelo nalezljiva in ima visoko stopnjo smrtnosti, tudi do 90 odstotkov. Prenaša se s stikom s krvjo ali telesnimi tekočinami okuženih. Glavni simptomi so visoka telesna temperatura, bruhanje in driska ter zunanje in notranje krvavitve.

Prvič so bolezen ugotovili leta 1976 v DR Kongo. Od takrat je v Afriki izbruhnilo več epidemij ebole, ki so zahtevale približno 15.000 življenj. Izbruhe je težko zajeziti, še posebej v urbanih okoljih, navaja AFP.

V Ugandi izbruh ebole