Kot so sporočile oblasti v Burkina Fasu, so jih napadli blizu rezervata Pama. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. V državi se, podobno kot v njenih sosedah, varnostne razmere slabšajo, oborožene islamistične skupine po širšem območju izvajajo napade in ugrabitve. Oblasti v državi niso identificirale napadalcev, opisale so jih kot "teroriste."

Zaradi spopadov je bilo v zadnjih letih razseljenih tri milijone ljudi. Foto: AP
Zaradi spopadov je bilo v zadnjih letih razseljenih tri milijone ljudi. Foto: AP

V patrulji, ki je v ponedeljek nadzorovala rezervat, so bili vojaki, gozdni čuvaji in tuji novinarji. AP je navajal besede dveh ranjenih vojakov, da so jih džihadisti, ki so bili v številčni premoči, napadli iz zasede. En vojak je bil ustreljen v nogo, drugi v roko, zaradi česar so mu jo morali amputirati. Vojaka sta povedala, da so skušali narediti ščit okoli tujcev, a se je, ko je streljanje prenehalo, izkazalo, da so izginili, prav tako vozila in orožje.

Španski premier Pedro Sanchez je sporočil, da sta ubita novinarja, David Beriain in Roberto Fraile, snemala dokumentarni film. "Najhuje je potrjeno," je njuno smrt potrdil premier. Španska zunanja ministrica Arancha Gonzales Laya je v torek najprej sporočila, da najdeni trupli v bližini najverjetneje pripadata španskima novinarjema, pozneje pa je na Twitterju potrdila njuno smrt.

Beriain je bil svobodni novinar, ki je poročal z različnih koncev sveta, in je imel svojo produkcijsko hišo, medtem ko je Fraile kot snemalec delal na več vojnih območjih, tudi v Siriji.

Irski mediji poročajo, da je tretja žrtev Rory Young, soustanovitelj in vodja skupine, ki se bojuje proti krivolovu Chengeta Wildlife. Irsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je v stiku z družino umrlega, prav tako tudi z Evropsko unijo in španskimi kolegi. "Razmere so zepletene in uradniki tesno sodelujejo s pristojnimi ."

Generalni sekretar organizacije Novinarji brez meja je na Twitterju zapisal, da tragedija potrjuje, v kako veliki nevarnosti so novinarji na območju Sahela.

Kot še navaja BBC, imajo oborožene islamistične skupine v Burkina Fasu ujetništvu več ugrabljenih tujcev, prav tako tudi v Maliju in Nigru. Razmere na območju se slabšajo že več let, vse odkar so na severu Malija leta 2012 in 2013 omenjene skupine zavzele del območja. Francija in več tujih zaveznic so tja poslale vojaške enote, da bi zajezile upor, a neuspešno. Zaradi spopadov je bilo razseljenih tri milijone ljudi, samo v Burkina Fasu več kot milijon. Lani oktobra je UNCHR poročal, da je Burkina Faso država z najhitreje naraščajočo razseljenostjo na svetu, več kot vsak 20. prebivalec je zaradi nasilja v državi zapustil svoj dom.