Združeni narodi. Foto: Reuters
Združeni narodi. Foto: Reuters

Varnostni svet je v kratki resoluciji soglasno odločil, da podaljša misijo ZN-a v Sudanu (Unitams) do 3. decembra, kar je omejeno trajanje, ki kaže na občutljive razmere v državi.

Al Burhan je prejšnji teden obtožil Perthesa, da podpihuje konflikt med sudansko vojsko in pripadniki paravojaških sil RSF. V pismu generalnemu sekretarju ZN-a Antoniu Guterresu je pozval k zamenjavi Perthesa zaradi "goljufije in dezinformacij", ker naj bi omogočil politični proces, ki se je sprevrgel v vojno.

Guterres je po zaprti seji Varnostnega sveta izrazil svoje polno zaupanje v Perthesa. Poudaril je, da se mora Varnostni svet odločiti, ali bo podprl nadaljevanje misije tudi za naslednje obdobje ali je napočil čas, da se konča.

Perthes, ki je bil v času Al Barhanovih obtožb v New Yorku, naj bi se v prihodnjih dneh vrnil v regijo. Najprej bo obiskal etiopsko glavno mesto Adis Abeba, kjer se bo srečal s predstavniki Afriške unije.

Misijo ZN-a v Sudanu so ustanovili junija 2020 v podporo demokratični tranziciji v državi po padcu dolgoletnega predsednika Omarja Al Baširja leto prej. Od takrat so jo vsako leto podaljšali za eno leto.

V sudanskem glavnem mestu Kartum so se medtem tudi v petek nadaljevali spopadi med vojsko in pripadniki RSF-ja, pri čemer si vojska trenutno prizadeva v mesto pripeljati okrepitve. ZDA so v četrtek uvedle sankcije proti sudanskim voditeljem, odgovornim za kršitve dogovorov o premirju.

V spopadih med vojsko in RSF-jem je od sredine aprila v Sudanu umrlo okoli 1800 ljudi. Več kot milijon jih je bilo notranje razseljenih, še približno 425.000 pa jih je po navedbah nevladne organizacije ACLED pobegnilo v tujino.