William Ruto je novi predsednik Kenije. Foto: AP
William Ruto je novi predsednik Kenije. Foto: AP

William Ruto je osvojil nekaj več kot 50 odstotkov glasov, njegov tekmec Raila Odinga pa nekaj manj kot 49 odstotkov.

Težko pričakovano razglasitev izidov spremlja precejšen kaos, saj je več članov komisije izide zavrnilo.

Po besedah vodje komisije Wafule Chebukatija je na na volitvah 9. avgusta prejel skoraj 7,18 milijona glasov, Odinga pa 6,94 milijona. Kot je dejal Chebukati, je kljub grožnjam opravil svojo dolžnost v skladu z zakonodajo in za predsednika razglaša Ruta.

Tik pred tem so namreč štirje od sedmih članov volilne komisije sporočili, da ne morejo priznati izidov, češ da zadnja faza volitev ni bila transparentna.

Podporniki Raila Odinga so v Keniji protestirali proti zmagi Williama Ruta. Foto: AP
Podporniki Raila Odinga so v Keniji protestirali proti zmagi Williama Ruta. Foto: AP

Nasilni protesti v Nairobiju

Štetje glasov pa so zaznamovale tudi zamude in obtožbe o goljufijah, za katere sicer nobena stran ni predstavila dokazov.

Zmeda je naraščala do današnje razglasitve izidov, ko so v središču Nairobija izbruhnili tudi nasilni incidenti.

Ruto prvič kandidiral za predsednika države

55-letni Ruto je tokrat prvič kandidiral za predsednika, pred tem je deset let služil kot podpredsednik države, a se je sprl s predsednikom Uhurujem Kenyatto, zato je ta za svojega naslednika podprl Odingo.

Po razglasitvi izidov je Ruto sporočil, da bo sodeloval z "vsemi voditelji" v Keniji. "Ni prostora za maščevanje," je dejal in dodal, da se zaveda, da trenutno v državi potrebujejo sodelovanje vseh.

Izid volitev je tako udarec za Odingo, 77-letnega opozicijskega voditelja, ki je v presenetljivem preobratu pridobil tudi podporo vladajoče stranke.

Družini sedanjega predsednika Kenyatte in vodje opozicije Odinge sicer prevladujeta v kenijski politiki že od osamosvojitve leta 1963. Poleg tega državi tradicionalno vladajo predsedniki, ki pripadajo bodisi ljudstvu Kikujcev, kot Kenyatta, bodisi Kalenjinov – kot Ruto.

Morebitna zmaga 77-letnega Odinge, ki pripada ljudstvu Luo, bi pomenila odklon za državo, v kateri živi 44 etničnih skupin.

Kako hitro lahko razmere v politično, versko in etnično polarizirani Keniji eskalirajo, se je pokazalo med drugim leta 2007, ko so spornim volitvam sledili večdnevni medetnični spopadi, v katerih je umrlo več kot 1300 ljudi.

Kenija dobila novega predsednika