Hutijevski vojak med protesti zaradi ameriških napadov v jemenski prestolnici Sani. Foto: EPA
Hutijevski vojak med protesti zaradi ameriških napadov v jemenski prestolnici Sani. Foto: EPA

Potem ko so ameriške sile ob podpori britanskih sil včeraj z letali in raketami napadle različne tarče, kot so poveljniški centri, skladišča streliva, sistemi za izstreljevanje raket, na 30 lokacijah v Jemnu, je ameriški rušilec USS Carney v soboto zjutraj po krajevnem času z raketami tomahavk izvedel napad na hutijevsko radarsko postajo v Jemnu, poroča CNN.

Kot je sporočila ameriška vojska na omrežju X, je šlo za "nadaljevanje akcije, s katero želijo zmanjšati sposobnost hutijevcev, da napadajo plovila, med njimi tudi tovorne ladje".

Britansko letalo po izvedbi napadov na hutijevske cilje. Foto: Reuters
Britansko letalo po izvedbi napadov na hutijevske cilje. Foto: Reuters

Jemenska televizija Al Masira je poročala tudi o nočnih napadih na jemensko prestolnico Sana. "Ameriško-britanski sovražnik meri na glavno mesto Sana," je v objavi na omrežju X zapisala televizijska mreža pod nadzorom hutijevcev.

Hutijevski voditelj Abdel Malek Al Huti je v petek zatrdil, da se bodo maščevali za napade, v Sani pa se je zbrala množica ljudi z jemenskimi in palestinskimi zastavami v rokah, ki je vzklikala: "Smrt Ameriki, smrt Izraelu." Protestniki so se zbrali tudi pred britanskim veleposlaništvom v Teheranu v Iranu.

Predstavnik hutijevcev Mohamed Abdulsalam je v soboto dejal, da ameriški napadi ne bodo imeli velikega vpliva na zmožnost hutijevcev, da še naprej napadajo z Izraelom povezane ladje v Rdečem morju. Nasrulden Amer, drugi predstavnik hutijevcev, pa je dejal: "Na drugi napad se bomo odločno in učinkovito odzvali." Dodal pa je, da tokrat ni bilo poškodovanih kot tudi ne materialne škode.

Jemenska vlada obsodila hutijevce

Mednarodno priznana vlada Jemna je hutijevce obtožila, da vlečejo državo globlje v konflikt zgolj za propagandne namene. Po njenem mnenju je treba obnoviti legitimne državne institucije v Jemnu in zagotoviti varnost na Rdečem morju. Vlada je obenem obsodila izraelsko bombardiranje Gaze in pozvala k čimprejšnji zagotovitvi humanitarne pomoči prebivalcem, poroča britanski BBC.

V VS-ju razkol med ZDA in Rusijo

Ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Linda Thomas-Greenfield je na seji Varnostnega sveta zagovarjala ameriške napade in dejala, da so bili izvedeni "za ponovno vzpostavitev stabilnosti v Rdečem morju ob spoštovanju temeljnih načel svobodne plovbe".

Protesti proti ZDA in Izraelu so potekali tudi v Teheranu. Foto: Reuters
Protesti proti ZDA in Izraelu so potekali tudi v Teheranu. Foto: Reuters

Poudarila je, da si ZDA ne želijo novih konfliktov na tem območju, vendar pa so "napadi na ladje v Rdečem morju, ne glede na njihov izvor ali lastništvo, nesprejemljivi". Dodala je, da je večina ladij, ki so jih napadli hutijevci, kljub njihovim nasprotnim trditvam nima nobene povezave z Izraelom.

Vse članice ZN-a je pozvala, naj od hutijevcev, ki jih podpira Iran, zahtevajo ustavitev napadov na ladje in izpustitev vse posadk in ladij, ki jih zadržujejo.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja je medtem ostro napadel ZDA in preostale države, ki so sodelovale v napadih na hutijevce. Napade je označil za kršenje mednarodnega prava ter za brezobzirnost brez utemeljitve in ocenil, da bi se bilo treba po mednarodnem pravu pogajati s hutijevci.

V razpravi v Varnostnem svetu je sodeloval tudi slovenski predstavnik Samuel Žbogar, ki je obsodil napade hutijevcev na Rdečem morju in dejal, da sta svoboda plovbe in pomorska varnost ključnega pomena. Vendar pa je dodal, da morajo biti vsi ukrepi za obrambo plovil pred napadi izvedeni ob popolnem spoštovanju mednarodnega prava.

Poudaril je načela razlikovanja, nujnosti, sorazmernosti in previdnosti ter opozoril, da so prebivalci Jemna v letih spopadov zelo trpeli in si zaslužijo trajni mir. "Nikomur ni v interesu, da bi prišlo do nadaljnje nevarne eskalacije na Bližnjem vzhodu," je opozoril in dodal, da nedavni dogodki v regijo vnašajo novo dinamiko, ki lahko še dodatno zaplete že tako razgrete razmere. Pozval je k umiritvi napetosti in dodal, da so potrebna skupna prizadevanja združenega Varnostnega sveta, da bi se izognili padcu v brezno.

Pozivi k umiritvi razmer

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je medtem vse strani pozval k umiritvi razmer, da se ne bi spopadi še bolj razširili.

Sorodna novica ZDA po napadih na hutijevce: Ne želimo si vojne z Jemnom in konflikta z Iranom

Predtem je ameriški predsednik Joe Biden napovedal, da bi lahko ameriška vojska izvedla še več napadov na cilje hutijevcev, če ti ne bodo prenehali napadati tovornih in vojaških ladij v Rdečem morju, ki je ena najbolj ključnih pomorskih poti na svetu. Petkove napade na cilje hutijevcev je označil za uspešne.

Ladjarji se izogibajo Rdečemu morju

Zaradi napadov hutijevcev je mnogo ladjarjev preusmerilo svoje velike tovorne ladje. Namesto čez Rdeče morje in skozi Sueški prekop morajo zdaj plovila narediti mnogo daljšo pot okoli Rta dobrega upanja.

Koalicija znova napadla hutijevce