Cook je prvič na avstralska tla stopil v zalivu Botany pred 250 leti. Avstralski premier Scott Morrison je obletnico označil za "združevanje zgodovin", Cooka pa kot "izjemnega posameznika". "Dan, ko je v Kamayu pred 250 leti prišlo do prvega stika med Cookom in tamkajšnjimi staroselci, je za zmeraj zaznamoval smer naše države. To je čas, ko smo se podali na skupno potovanje, ki se udejanja na način, kot ga živimo danes," je še dejal Morrison.

Po besedah ministra za staroselce Kena Wyatta je obletnica priložnost za "razmislek o vplivu in posledicah, ki jih občutimo staroselski Avstralci, ter tudi boljše razumevanje, kako so naši predniki živeli pred prihodom Evropejcev."

Avstralske oblasti so morale zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedati številne dogodke, s katerimi so želeli zaznamovati 250 let, odkar je James Cook stopil na avstralska tla. Foto: Reuters
Avstralske oblasti so morale zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedati številne dogodke, s katerimi so želeli zaznamovati 250 let, odkar je James Cook stopil na avstralska tla. Foto: Reuters

Med številnimi odpovedanimi slovesnostmi, njihova vrednost je ocenjena na 48,7 milijona avstralskih dolarjev je tudi objadranje Avstralije z repliko jadrnice Endeavour, ocenjeno na vrednost 6,5 milijona avstralskih dolarjev (3,9 milijona evrov).

Prvi stik med angleškim pomorščakom in aborigini je tlakoval pot poznejši kolonizaciji celine in večstoletnemu zatiranju avtohtonih prebivalcev Avstralije. Ker je bila Avstralija poseljena že tisoče let pred Cookovim prihodom, številni opominjajo na neprimernost pogosto izrečenega stavka, da je Cook "odkril" Avstralijo.

Cook je med svojim potovanjem Avstralijo razglasil za terro nullius pravno nezasedeno deželo in britansko ozemlje kljub zgodovini aboriginov, ki je dolga več kot 60.000 let.
Velika Britanija je nato nekaj let pozneje, leta 1788, v Novem Južnem Walesu ustanovila kazensko kolonijo.

Kakšna je staroselska plat prvega srečanja?

Cook je ob prihodu v Botany Bay s svojimi možmi tam ostal osem dni, pri čemer je prišlo do spopadov s staroselci. Na zgodovinarje so dolgo leteli očitki glede resničnosti prikazovanja srečanja z aborigini, poroča BBC. Plat staroselcev v veliki meri ni bila predstavljena.

Zgodovinarji razkrivajo, da je Cook streljal na dva staroselca, ki sta skušala preprečiti prihod Cooka in njegovih mož na obalo, in enega od njiju ranil. Staroselci so potem prišleke ignorirali. 17 let pozneje se je začela kolonizacija Avstralije.

Ray Ingrey, predsednik fundacije Gujaga, je za AFP dejal, da so se staroselci plemena Dharawal z avstralskim narodnim muzejem zadnjih 18 mesecev pripravljali na predstavitev spominov na srečanja s Cookom. "Avstralska družba je v zadnjih 50 letih, od zadnjih slovesnosti ob 200. obletnici, zelo dozorela," je ocenil Ingrey. Dodal je, da je narodni muzej dobil veliko sporočil iz širše skupnosti, ki navajajo, da so slišali o Cookovi plati zgodbe ali zgodbi z ladje in želijo slišati še kaj več o zgodbi iz zaliva.

Na svetovnem spletu so tako predstavili "večinoma manjkajoče" zgodbe o srečanjih s Cookom in njegovo posadko, ki so si jih aborigini prenašali skozi generacije. "Ko so se ladje začele približevati obali, so moji predniki videli, da to sploh niso aborigini, ampak so v resnici tujci, ki so bili videti zelo drugače od nas. Dejansko smo mislili, da so duhovi," v videoposnetku, ki ga je objavil muzej, pojasnjuje starosta Shayne Williams.

"Bojevniki na obali so začeli kričati in jim z gestami sporočati, naj odidejo, nato so proti njim začeli metati kamenje in kopja, ki so pristali ob nogah posadke. Če bi naši bojevniki želeli zadeti katerega od mornarjev, bi to zlahka storili. A šlo je zgolj za opozorilo. A kaj so storili Cook in njegova posadka? Odgovorili so s streli iz mušket in dejansko enega od bojevnikov zadeli v nogo," se še spominja Williams.

Ingrey je ob tem menil, da je obletnica Cookovega prihoda v Avstralijo "pomemben dogodek za vse Avstralce", a je bila aboriginska plat zgodbe dolgo prezrta ali napačno predstavljena. "Šlo je za prvo nasilje Britancev nad našimi ljudmi, a je vendar to naša skupna zgodovina in imamo skupno sedanjost, tako da je razumljivo, da imamo tudi skupno prihodnost," je še dejal za AFP. "Spoštovati je treba obe zgodbi in to je vse, na kar upamo, da imamo priložnost, da svojo zgodbo povemo tako, kot jo želimo povedati in se to spoštuje. Šele takrat lahko kot narod napredujemo, ko bosta obe zgodovini priznani in sprejeti," je še dejal.