Ljudje v skrajni revščini živijo z manj kot 2,15 dolarja na dan. Foto: EPA
Ljudje v skrajni revščini živijo z manj kot 2,15 dolarja na dan. Foto: EPA

V skladu s poročilom o ključnih kazalnikih Azijske razvojne banke (ADB) s sedežem v Manili je lani v azijsko-pacifiški regiji v skrajni revščini živelo približno 155 milijonov ljudi, kar znaša skoraj štiri odstotke prebivalstva te regije.

Število tistih, ki živijo v skrajni revščini oziroma z manj kot 2,15 dolarja na dan, je bilo tako v omenjeni regiji po ocenah ADB-ja za 67,8 milijona višje, kot bi bilo brez pandemije in naraščajoče inflacije.

"Azijsko-pacifiška regija sicer zlagoma okreva po pandemiji, vendar vse hujša kriza in rast življenjskih stroškov ogrožata napredek pri odpravljanju revščine," je dejal glavni ekonomist ADB-ja Albert Park.

"S krepitvijo mrež socialne varnosti za revne in spodbujanjem naložb ter inovacij, ki ustvarjajo priložnosti za rast in zaposlovanje, se lahko države v regiji vrnejo na pravo pot," je dodal.

Inflacija je v zadnjem letu zaradi motenj na trgih hrane in energije dosegla rekordno raven v večini držav po svetu, ne le v Aziji.

Poročilo ADB-ja navaja, da so zaradi tega najbolj prizadeti revni ljudje, saj morajo za osnovne življenjske potrebščine, kot sta hrana in gorivo, porabiti več, zaradi česar niso mogli varčevati, plačevati za zdravstveno oskrbo in vlagati v izobraževanje.

ADB poudarja tudi, da so bile morda nesorazmerno prizadete ženske, saj večinoma zaslužijo manj kot moški, hkrati pa pogosteje opravljajo neplačana dela.