Svojci umorjene Mine Mangal na njenem grobu v Kabulu. Foto: EPA
Svojci umorjene Mine Mangal na njenem grobu v Kabulu. Foto: EPA

Kot poroča BBC, je bila v soboto v Kabulu ustreljena iz bližine. Policija je začela preiskavo umora, za katerega še ni jasno, kdo je v ozadju.

V izjavi, ki jo je v soboto objavilo afganistansko notranje ministrstvo, je bila politična svetovalka na poti v službo, ‒ delala je kot svetovalka za parlamentarno komisijo za kulturne zadeve ‒, ko so jo okoli 7.20 po tamkajšnjem času v bližini njenega doma ustrelili. Njen umor sta, kot je sporočil tiskovni predstavnik policije Basir Mudžahid, izvedla dva moška na motorju.

Afganistansko vrhovno sodišče in več civilnih organizacij je pozvalo k temeljiti preiskavi njenega umora. Reuters je v soboto navajal besede drugega tiskovnega predstavnika policije Ferdusa Farahmarza, da bi bil lahko vzrok umora družinski spor.

Mangalova je nedavno na svojem profilu na Facebooku objavila, da je prejela več groženj in da se boji za svoje življenje, je prek Twitterja sporočila ugledna aktivistka za pravice žensk Važma Frogh.

"V državi, kjer je moje življenje kot novinarke ogroženo, ne želim, da vlada pokaže, kako ceni naše delo, temveč da se osredotoči na to, kako nas bo zavarovala," je na Facebooku zapisala afganistanska novinarka Zalma Haruti.

Po njeni smrti so družbena omrežja preplavila sporočila o visoki stopnji nasilja nad ženskami v Afganistanu.

Kot še navaja BBC, je organizacija Novinarji brez meja Afganistan lani postavila na prvo mesto najbolj smrtonosnih držav za novinarje.