Al Asad ob prihodu v Hangdzov. Foto: Reuters
Al Asad ob prihodu v Hangdzov. Foto: Reuters

Al Asad je prispel v mesto Hangdzov na vzhodu Kitajske, kjer se bo v soboto, zadnji dan obiska, udeležil slovesnega odprtja azijskih iger.

To je drugi Al Asadov obisk na Kitajskem. To državo je nazadnje obiskal leta 2004, kar je bil prvi obisk kakega sirskega voditelja po vzpostavitvi diplomatskih odnosov med Damaskom in Pekingom leta 1956.

"Verjamemo, da bo obisk še poglobil medsebojno politično zaupanje in sodelovanje na različnih področjih med državama ter dvostranske odnose dvignil na novo raven," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem povedala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning.

Velik del Sirije je v 12-letni vojni uničen. Foto: AP
Velik del Sirije je v 12-letni vojni uničen. Foto: AP

Ob tem je poudarila, da so odnosi med Kitajsko in Sirijo prijateljski. Dodala je, da je bila Sirija med prvimi arabskimi državami, ki so vzpostavile diplomatske odnose s Kitajsko.

Povedala je še, da bodo sirskega voditelja sprejeli predsednik Ši Džinping in drugi kitajski predstavniki, v ospredju pogovorov pa bodo odnosi med državama in skupna vprašanja.

Sirski voditelj po poročanju AFP-ja na Kitajskem išče sredstva za obnovo države, uničene v državljanski vojni, ki traja že več kot 12 let, Damask pa je podvržen strogim mednarodnim sankcijam.

Peking eden od zaveznikov Damaska

Kitajska velja za eno od zaveznic sirskega predsednika, ki je zaradi vojne v Siriji v mednarodni skupnosti precej izoliran. Peking Al Asada podpira v Varnostnem svetu ZN-a in se pogosto vzdrži glasovanja o resolucijah, ki nasprotujejo sirski vladi.

Kitajska, ki je zelo dejavna na Bližnjem vzhodu, izvaja velikopotezni projekt nove Svilne ceste, ki vključuje obsežne naložbe v infrastrukturo za izboljšanje trgovinskih povezav med Azijo, Evropo in Afriko.

Sirija se je projektu pridružila januarja lani v upanju, da bo od njega imela velike gospodarske koristi, a jih, kot je za AFP poudaril sirski analitik Haid Haid iz skupine strokovnjakov Chatham House, še ni bila deležna.

Sorodna novica Posebna poročevalka ZN-a: Potres v Siriji zaradi nezakonitih sankcij zahteval veliko več mrtvih