Protesti proti novemu zakonu o državljanstvu v indijskem glavnem mestu potekajo že od nedelje, v ponedeljek in torek pa so se sprevrgli v spopade med hindujci in muslimani, ki so se začeli obmetavati s kamenjem, se spopadati z mačetami ter palicami in streljati.

"Umrlo je 20 ljudi, 189 jih je na zdravljenju v bolnišnici. Okoli 60 jih ima strelne rane," je za AFP dejal zdravnik Sunil Kumar iz bolnišnice, kjer zdravijo protestnike. Guardian medtem poroča, da je število smrtnih žrtev naraslo na 24.

Muslimani so pobegnili z domov, več mošej v glavnem mestu pa je bilo poškodovanih po napadih hindujskih vandalov. V ponedeljek je bil ubit policist.

Po poročanju Guardiana je bilo v bolnišnice sprejetih več kot 200 ljudi, ki so utrpeli poškodbe zaradi strelov, kisline, vbodov in pretepanja ter kamnov. Več ljudi med tistimi, ki so umrli, je skočilo z visokih stavb, da bi pobegnili pred napadalci.

Vodja indijskega zveznega ozemlja Delhi Arvind Kejrival je pozval k uvedbi policijske ure in namestitvi vojske na ulicah. "Razmere so alarmantne. Policija kljub vsem naporom ne more nadzorovati razmer in pomirjati. Nemudoma bi morali poklicati vojsko in uvesti policijsko uro na prizadetih območjih," je tvitnil Kejrival, ki vodi ozemlje glavnega mesta Indije, kjer živi 19 milijonov ljudi.

Izbruh nasilja v času Trumpovega obiska

Nasilje se je začelo v vzhodnem Delhiju, približno 15 km od kraja, kjer sta se na državnem vrhu srečala indijski premier Narendra Modi in predsednik ZDA Donald Trump.

Sporni zakon Modijeve vlade predvideva poenostavljen postopek za pridobitev državljanstva za nemuslimanske priseljence iz sosednjih, pretežno muslimanskih držav – Afganistana, Bangladeša in Pakistana.

Kritiki menijo, da zakon ni v skladu z indijsko sekularno ustavo in da želi z njim premier Modi marginalizirati 200 milijonov indijskih muslimanov, ki predstavljajo 14 odstotkov prebivalstva. Modi te očitke zanika.

23 mrtvih med protesti v New Delhiju