Ameriški rušilec USS Mustin 17. decembra 2017 na Filipinih. Foto: EPA
Ameriški rušilec USS Mustin 17. decembra 2017 na Filipinih. Foto: EPA

Po poročanju tiskovnega predstavnika Kitajske ljudske armade Li Huamina je ameriški rušilec USS Mustin vplul v kitajske teritorialne vode pri otočju Paracel: "Z neupoštevanjem pravil mednarodnega prava ZDA nenehno izzivajo težave v Južnokitajskem morju in skušajo izvajati pomorsko hegemonijo v imenu 'svobode plovbe".

Na območju Južnokitajskega morja, ki naj bi bilo bogato z naravnimi viri, poleg tega pa tam potekajo glavne pomorske poti, se sicer kar šest držav vključno s Kitajsko bori za svoje pravice po mednarodnem pomorskem pravu.

Peking ne priznava arbitraže mednarodnega sodišča

Kitajska je z gradnjo umetnih otokov ustvarila teritorialne zahteve, kjer bi določene pravice imele druge države, v primeru otočja Paracel Filipini in Vietnam. Proti kitajskim zahtevam se je izrekla mednarodna arbitraža, ki je v Pekingu ne priznavajo.

Vmešale so se tudi ZDA, ki ne priznavajo kitajskih teritorialnih zahtev in vztrajajo, da gre na območju za mednarodne vode, kjer je plovba prosta. To skušajo občasno dokazati s plovbo vojaških ladij ali preletom vojaških letal skozi sporno območje.

Tako je bilo tudi s tokratno plovbo rušilca. Kot je še povedal Li, so kitajske ladje in letala spremljali njegovo plovbo in mu naročili, naj območje zapusti.

Pri otočju Paracel vaje kitajske vojske

A to je bil le zadnji v nizu incidentov na območju ta teden, kjer Kitajska med drugim trenutno izvaja vojaške vaje. V sredo so Kitajci izstrelili dve raketi proti ameriškemu vohunskemu letalu, ki naj bi vstopilo v "območje prepovedi letenja" med vajami.

Odnosi med obema velesilama so že sicer na najnižji mogoči točki v zadnjih desetletjih, tako zaradi trgovinskih sporov kot tudi pandemije novega koronavirusa, za katero ameriški predsednik Donald Trump krivi neustrezno odzivanje Kitajske. V Washingtonu so kritični tudi zaradi kitajskega zatiranja demokratičnih teženj v Hongkongu in kršenja pravic manjšin v Sinkiangu. Proti Kitajski so ZDA uvedle tudi sankcije.