Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je potrdil, da je šlo za pripadnika ameriške vojske, ki pa v času incidenta ni bil na uradni dolžnosti.

Austin je o pridržanju ameriškega državljana v Severni Koreji v torek odgovarjal na vprašanja novinarjev, med drugim so ga vprašali tudi, ali Severna Koreja prisilno zadržuje ameriškega vojaka in ali obstaja bojazen, da bi bila ogrožena varnost ZDA.

V odgovoru je potrdil, da gre za ameriškega vojaka in da si prizadevajo obvestiti njegove najbližje sorodnike, več informacij pa ni izdal.

Podobno izjavo je pred tem objavil ameriški State Department, in sicer, da je "pripadnik ameriške vojske namerno in brez dovoljenja vstopil v Severno Korejo", več informacij pa niso želeli izdati.

Ni znano, kako se je Kingu uspelo pridružiti eni od tur na demilitariziranem območju. Foto: AP
Ni znano, kako se je Kingu uspelo pridružiti eni od tur na demilitariziranem območju. Foto: AP

Po poročanju ameriškega CBS-a je bil 23-letni vojak na poti iz Južne Koreje nazaj v ZDA, kamor naj bi ga poslali zaradi disciplinskih razlogov, nato pa se je na letališču nepričakovano pridružil skupini turistov, ki je odšla na ogled območja skupnega nadzora ob strogo zavarovani meji med Severno in Južno Korejo.

Po besedah priče, ki je bila del iste skupine, naj bi se vojak glasno zasmejal, preden je stekel proti meji in vstopil na ozemlje Severne Koreje.

Po informacijah Pentagona, ki jih navaja ameriški medij Politico, je bil prav disciplinski ukrep morebiten razlog za njegov pobeg.

Dva meseca v zaporu zaradi napada

BBC poroča, da je King preživel nekaj časa za zapahi v Seulu, kjer je tudi poškodoval policijsko vozilo. Južnokorejske oblasti so ga preiskovale zaradi napada v tej državi septembra lani.

Po poročanju lokalnih medijev naj bi v nočnem klubu v Seulu udaril nekega korejskega državljana. Oblasti so ga oglobile za 4.000 dolarjev, ker je "vztrajno brcal" v zadnja vrata policijskega vozila in "psoval" policiste, ki so ga skušali aretirati.

Po dveh mesecih zaporne kazni zaradi napada naj bi ga izpustili 10. julija, nato pa je bil teden dni v Južni Koreji pod nadzorom vojske. Ta ga je tudi pospremila do letališča v Inčeonu, blizu Seula, kjer naj bi se vkrcal na letalo za ZDA, kjer mu je grozil disciplinski postopek.

Meja med Severno in Južno Korejo je med najbolj zastraženimi mejami na svetu. Foto: Reuters
Meja med Severno in Južno Korejo je med najbolj zastraženimi mejami na svetu. Foto: Reuters

King je do vrat na letališču prišel sam, saj ga vojaška policija ni smela spremljati vse do letala. Na vratih naj bi pristopil do predstavnika družbe American Airlines in mu dejal, da je izgubil potni list, nato ga je uslužbenec letalske družbe pospremil iz območja za odhode.

King je nato zapustil terminal in se pridružil skupini, ki se je podajala na turo demilitariziranega območja (DMZ) med Severno in Južno Korejo.

Še vedno ni jasno, kako se je Kingu uspelo pridružiti omenjeni turi, saj običajno traja od tri do sedem dni, da dobi turist dovoljenje, ture pa so običajno strogo nadzorovane.

Kje je vojak, ni znano

Tiskovni predstavnik ameriških sil v Južni Koreji polkovnik Isaac Taylor je pozneje sporočil, da vojak v trenutku namernega prestopa meje ni bil na dolžnosti. Dodal je, da so v stiku z vojsko Severne Koreje in da skušajo rešiti zaplet. Pobeg in domnevno pridržanje ameriškega vojaka sta se sicer zgodila ravno v času zaostrenih odnosov med Washingtonom in Pjongjangom.

Poveljstvo Združenih narodov, ki upravlja DMZ, je sporočilo, da menijo, da je vojak trenutno v pridržanju Severne Koreje, primer pa preiskuje ameriško poveljstvo v Južni Koreji.

Kingova mama Claudine Gates je za ABC News povedala, da si ne more predstavljati, da bi njen sin storil kaj takega. "Moralo se mu je zmešati," je dejala.

Demilitarizirano območje med Severno in Južno Korejo je ena najbolj strogo varovanih mej na svetu, sredi njega pa je območje skupnega nadzora. To se pogosto uporablja za diplomatska srečanja med državama, je pa tudi priljubljena turistična točka. Severna Koreja je svoj mejni prehod zaprla kmalu po izbruhu pandemije covida-19 leta 2020, zaprt je ostal vse do danes.

Ameriški državljan brez dovoljenja vstopil v Severno Korejo