Foto: Reuters
Foto: Reuters

Avstralska vlada je napovedala tudi, da bo leta 2024 predlagala zakonodajo za prepoved proizvodnje, oglaševanja ali dobave takšnih cigaret.

Predstavniki zdravstvenih oblasti so omejevanje elektronskih cigaret pozdravili. Opozorili so, da so se takšne cigarete sprva predstavljale kot pripomoček za dolgoročne kadilce pri prenehanju kajenja, a so se prelevile v nevaren "rekreativni proizvod".

"Velika večina elektronskih cigaret vsebuje nikotin in otroci postajajo odvisni," je po poročanju Al Džazire dejal minister za zdravje Mark Butler.

Odločitev Avstralskega zdravniškega združenja je odločitev vlade pozdravilo kot "odločilen ukrep" pri omejevanju uporabe elektronskih cigaret.

Vlada je sporočila, da vsak sedmi otrok v starosti od 14 do 17 let uporablja elektronske cigarete.

Dodala je še, da obstajajo dokazi, da je za mlade ljudi, ki kadijo elektronske cigarete, trikrat bolj verjetno, da začnejo kaditi tobak.

Vlada je sporočila, da bo kljub novim omejitvam zdravnikom in medicinskim sestram omogočila, da bodo predpisali elektronske cigarete, "kjer bo to klinično ustrezno".

Avstralija je leta 2012 postala prva država, ki je uvedla embalažo za cigarete brez oznak, kar so kasneje prevzeli v Franciji, Združenem kraljestvu in drugje.

Zaradi visokih trošarin stane škatla cigaret v Avstraliji okoli 50 avstralskih dolarjev (okoli 30 evrov).