Foto: EPA
Foto: EPA

"To je v trenutnih razmerah pametna in dobra odločitev za zajezitev širjenja virusa," je dejal premier avstralske zvezne države Viktorije Daniel Andrews. Posledic zaprtja meje se bojijo predvsem gospodarstveniki, saj država brzi v prvo recesijo v zadnjih 30 letih. Prav tako pa so prebivalci ob meji tesno povezani, saj nekateri otroci obiskujejo šolo čez mejo, podobno je z delavci in podjetji.

Avstralija jo je sicer v pandemiji odnesla bolje od katere koli države na svetu z okoli 8.600 okuženimi, vendar pa so nove okužbe v Melbournu dvignile rdeči alarm. Obolelih z boleznijo covid-19 v glavnem mestu Viktorije Melbournu je vse več ‒ samo ponoči so potrdili 127 primerov novih okužb.

Prav tako so potrdili dve smrtni žrtvi v več kot dveh tednih, s čimer se je skupno število umrlih za covidom-19 zvišalo na 106. Za primerjavo, v prvem tednu junija je bilo potrjenih dnevnih okužb devet.

Indija prehitela Rusijo

Indija pa je po številu okuženih z novim koronavirusom prehitela Rusijo in se tako uvrstila na tretje mesto najbolj okuženih držav na svetu. Po podatkih indijskega ministrstva za zdravje so do zdaj potrdili 697.358 okužb, samo v zadnjih 24 urah več kot 23.000 novih primerov. To je sicer malo manj kot dan prej, ko je bilo potrjenih 25.000 novih okužb. V Rusiji so do zdaj potrdili nekaj več kot 680.000 okužb z novim koronavirusom.

Indija ima tako osemkrat več okuženih kot Kitajska (84.800), ki ima približno enako število prebivalcev in kjer je decembra lani virus vzniknil.

Tadž Mahal ostaja zaprt

Ena največjih turističnih znamenitosti v Indiji Tadž Mahal zaradi epidemije ostaja zaprt. Foto: EPA
Ena največjih turističnih znamenitosti v Indiji Tadž Mahal zaradi epidemije ostaja zaprt. Foto: EPA

Indijske oblasti so se ravno zato odločile, da ne bodo odprle Tadž Mahala, največje znamenitosti v državi, ki jo je v 17. letu zgradil šah Džahan za svojo tretjo ženo, perzijsko princeso Mumtaz Mahal, ki je umrla med porodom. Gradnja je trajala 17 let, mavzolej pa je bil dokončan leta 1648. Tadž Mahal je bil leta 1983 vpisan na seznam Unescove svetovne dediščine kot "dragulj islamske arhitekture in kot zelo občudovan spomenik svetovne dediščine".

Za novim koronavirusom je v Indiji od začetka epidemije umrlo skoraj 20.000 okuženih, kar je sicer veliko manj kot v drugih z novim koronavirusom najhuje prizadetih državah. Po številu smrti sta na prvih dveh mestih med državami sveta ZDA (129.000) in Brazilija (65.000), sledi Združeno kraljestvo z več kot 44.000 mrtvimi za covidom-19. Največ okuženih na svetu je v ZDA (več kot 2,8 milijona) in v Braziliji (več kot 1,6 milijona).

Čile: več kot 10.000 smrti zaradi covida-19

V Čilu so do nedelje potrdili 10.159 smrti zaradi covida-19, z novim koronavirusom pa se je okužilo že več kot 295.000 ljudi. Predsednik države Sebastian Pinera je zaradi koronavirusne krize napovedal obsežen sveženj pomoči v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev za srednji razred, ki se spopada z ekonomsko krizo, ki je izbruhnila zaradi pandemije. Ukrep, ki ga mora potrditi še kongres, naj bi med drugim omogočil lažje pridobivanje posojil brez obrestne mere.

"Čile je večinsko država srednjega razreda, ki je napredoval zaradi lastnih naporov in dela. Srednji razred to ve in je ponosen na svoje dosežke. Si pa tudi zasluži ter potrebuje zagotovilo in priložnost za prihodnost," je dejal Pinera.

Čile je eno od globalnih središč izbruha novega koronavirusa. V državi so karantenske ukrepe uvedli relativno pozno sredi maja, veliko delavcev pa je lahko zaradi izjem še vedno opravljalo svoje delo.

Podatki o okuženosti po svetu Univerza Johnsa Hopkinsona: